Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Корнелий Желязков за изграждането на къщичките в с. Баня

25 юли 2014 10:22,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 670
Държавна агенция за бежанците

По време на редовната си пресконференция, областният управител Корнелий Желязков даде яснота по въпроса относно бунгалата за бежанци в регистрационно-приемателния център в с.Баня.

В проекта се предвижда изграждането на 2 сгради, дървена конструкция, съответно с 4 и с 6 маломерни двустайни жилища, всяко от които е разчетено за 4 човека. Стойността на проекта е 162 хил.лв., 75 % от които се осигуряват от Европейския бежански фонд, а останалите 25 % са национално финансиране.

В изпълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), чл.145, ал.2, т.1, областният управител одобрява технически и работни инвестиционни проекти за обекти на техническата инфраструктура с обхват повече от една община или за обекти с регионално значение. Съгласно ЗУТ, пар. 5, т.74, „обект с регионално значение” е обект, определен като такъв с решение на Областен съвет за развитие по Закона за регионалното развитие. С протокол № 19 от 20.06.2014 г. на Областния съвет за развитие на област Сливен, е взето неприсъствено решение за определяне на обекта за такъв с регионално значение. Писмени становища в подкрепа дават 12 души от 16-членния състав на Областния съвет за развитие.

Областен експертен съвет по устройство на територията в състав 11 експерти със специалности в съответствие с разглеждания проект го одобрява, въз основа на което се издава Разрешение за строеж . То е обявено в Държавен вестник, бр. 53 от 27.06.2014 г. 14-дневен е бил срокът за обжалване пред ВАС чрез областния управител. Този срок е изтекъл на 11.07.2014 г., като няма информация за постъпили жалби срещу Разрешението за строеж.

От страна на възложителя – Държавна агенция за бежанците, в Областна администрация Сливен не е постъпвало заявление за издаване на Удостоверение за въвеждане в експлоатация, съответно такова не е издавано.

Областният управител информира, че при капацитет 67 души, в момента са настанени 50. Центърът е специализиран за майки с деца, непълнолетни и непридружени лица. Бежанците са предимно афганистанци, сомалийци и сирийци.