Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Новият български Лувър – в Сливен

25 юли 2014 13:58,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 986
Туберкулозна болница Сливен

„Има прекрасна възможност в нашия град да отвори врати следващият български Лувър” – това мнение изказа директорът на Художествена галерия „Димитър Добрович” Сливен – Даниела Ненчева, на пресконференцията на областният управител, състояла се на 24.07.2014г.

Темата беше съдбата на бившата Туберкулозна болница в Сливен, която от паметник на културата и сграда с висока архитектурна стойност, се е превърнала в рушаща се постройка. Една от причините за състоянието на сградата е неприключилата юридическа ликвидация на „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Сливен” ЕООД. На 23.07.2014 г. областният управител е изпратил второ писмо до здравния министър с искане за излизане със становище и решение. (писмото може да видите като прикачен файл под текста)

Обновлението и модернизирането на едно от крилата на Тубболница Сливен е направено с финансиране от Япония. Това става причина Японското посолство да връчи „вербална нота” в знак на своето недоволство относно сегашното състояние на сградата.

След направен оглед преди дни от страна на областния управител и директора на Художествената галерия, г-жа Ненчева смята, че сградата на бившата Туберкулозна болница освен с уникалната си архитектура, е подходяща и като мащаби. Сливенската художествена галерия е известна с това, че е с един от най-богатите фондове в страната. Ето защо, според Ненчева, в сградата ще има достатъчно място за излагането на голяма част от наличния фонд на сливенската галерия, както и достатъчно и подходящи помещения за депа, реставрационни, помещения за уредниците на изложбите, както и достатъчно зали за друг културни събития, занимания с деца и други дейности, съобразно активностите на Художествена галерия Сливен.

„Паркът е много красив, а архитектурата на бившата Туберкулозна болница е много подходяща за мултифункционална културна сграда. Има все повече програми, по които биха могли да се финансират дейностите по възстановяване и използване на сградата за нуждите на галерията”, каза още Даниела Ненчева. (в прикачен файл можете да видите писмото на г-жа Ненчева до областния управител)

Остава очакването, че скоро Министерството на здравеопазването ще се произнесе по въпроса за бъдещето на бившата Туберкулозна болница Сливен.

Снимки

Даниела Ненчева

Файлове

Писмо до МЗ [457KB]

JPEG Image File