» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Корнелий Желязков за изграждането на къщичките в с. Баня

25 July 2014 10:22,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 678
Държавна агенция за бежанците

По време на редовната си пресконференция, областният управител Корнелий Желязков даде яснота по въпроса относно бунгалата за бежанци в регистрационно-приемателния център в с.Баня.

В проекта се предвижда изграждането на 2 сгради, дървена конструкция, съответно с 4 и с 6 маломерни двустайни жилища, всяко от които е разчетено за 4 човека. Стойността на проекта е 162 хил.лв., 75 % от които се осигуряват от Европейския бежански фонд, а останалите 25 % са национално финансиране.

В изпълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), чл.145, ал.2, т.1, областният управител одобрява технически и работни инвестиционни проекти за обекти на техническата инфраструктура с обхват повече от една община или за обекти с регионално значение. Съгласно ЗУТ, пар. 5, т.74, „обект с регионално значение” е обект, определен като такъв с решение на Областен съвет за развитие по Закона за регионалното развитие. С протокол № 19 от 20.06.2014 г. на Областния съвет за развитие на област Сливен, е взето неприсъствено решение за определяне на обекта за такъв с регионално значение. Писмени становища в подкрепа дават 12 души от 16-членния състав на Областния съвет за развитие.

Областен експертен съвет по устройство на територията в състав 11 експерти със специалности в съответствие с разглеждания проект го одобрява, въз основа на което се издава Разрешение за строеж . То е обявено в Държавен вестник, бр. 53 от 27.06.2014 г. 14-дневен е бил срокът за обжалване пред ВАС чрез областния управител. Този срок е изтекъл на 11.07.2014 г., като няма информация за постъпили жалби срещу Разрешението за строеж.

От страна на възложителя – Държавна агенция за бежанците, в Областна администрация Сливен не е постъпвало заявление за издаване на Удостоверение за въвеждане в експлоатация, съответно такова не е издавано.

Областният управител информира, че при капацитет 67 души, в момента са настанени 50. Центърът е специализиран за майки с деца, непълнолетни и непридружени лица. Бежанците са предимно афганистанци, сомалийци и сирийци.