» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Новият български Лувър – в Сливен

25 July 2014 13:58,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 997
Туберкулозна болница Сливен

„Има прекрасна възможност в нашия град да отвори врати следващият български Лувър” – това мнение изказа директорът на Художествена галерия „Димитър Добрович” Сливен – Даниела Ненчева, на пресконференцията на областният управител, състояла се на 24.07.2014г.

Темата беше съдбата на бившата Туберкулозна болница в Сливен, която от паметник на културата и сграда с висока архитектурна стойност, се е превърнала в рушаща се постройка. Една от причините за състоянието на сградата е неприключилата юридическа ликвидация на „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Сливен” ЕООД. На 23.07.2014 г. областният управител е изпратил второ писмо до здравния министър с искане за излизане със становище и решение. (писмото може да видите като прикачен файл под текста)

Обновлението и модернизирането на едно от крилата на Тубболница Сливен е направено с финансиране от Япония. Това става причина Японското посолство да връчи „вербална нота” в знак на своето недоволство относно сегашното състояние на сградата.

След направен оглед преди дни от страна на областния управител и директора на Художествената галерия, г-жа Ненчева смята, че сградата на бившата Туберкулозна болница освен с уникалната си архитектура, е подходяща и като мащаби. Сливенската художествена галерия е известна с това, че е с един от най-богатите фондове в страната. Ето защо, според Ненчева, в сградата ще има достатъчно място за излагането на голяма част от наличния фонд на сливенската галерия, както и достатъчно и подходящи помещения за депа, реставрационни, помещения за уредниците на изложбите, както и достатъчно зали за друг културни събития, занимания с деца и други дейности, съобразно активностите на Художествена галерия Сливен.

„Паркът е много красив, а архитектурата на бившата Туберкулозна болница е много подходяща за мултифункционална културна сграда. Има все повече програми, по които биха могли да се финансират дейностите по възстановяване и използване на сградата за нуждите на галерията”, каза още Даниела Ненчева. (в прикачен файл можете да видите писмото на г-жа Ненчева до областния управител)

Остава очакването, че скоро Министерството на здравеопазването ще се произнесе по въпроса за бъдещето на бившата Туберкулозна болница Сливен.

Photos

Даниела Ненчева

Files

Писмо до МЗ [457KB]

JPEG Image File