Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представители на ръководството на ГЕРБ се срещнаха с ръководството на Американската търговска камара в България

23 септември 2014 14:32, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 9 години, брой четения: 1706
---

Водачът на листата на ГЕРБ в 24МИР-София Румяна Бъчварова и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев се срещнаха с ръководството на Американската търговска камара в България. От Камарата представиха Бяла книга с препоръки за подобряване на бизнес климата и икономическата среда, засилване на конкурентоспособността на българската икономика и насърчаване на инвестициите в страната. Членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Бъчварова и Дончев подчертаха, че няма съществени принципни различия между препоръките в Бялата книга и програмата и визията на ГЕРБ за управление на държавата.

 

Президентът на Американската търговска камара в България Питър Литгоу, вицепрезидентът Алекс Нестор и изпълнителният директор Валентин Георгиев проявиха засилен интерес и одобрение към програмата за саниране на панелните жилища в страната, която ГЕРБ предвижда да реализира при бъдещ управленски мандат. Обсъдена бе и необходимостта от увеличаване на административния капацитет в България и подобряването на институционалната памет на всички нива в администрацията. „За Камарата е важно подобряването на диалога между нас и институциите. Когато има диалог и разговор, доверието е налице. Експертизата на големите фирми, които са членове на Американската търговска камара е безспорна – използвайте я“, подчерта Алекс Нестор.

 

По време на срещата Томислав Дончев представи икономическите приоритети в управленската програма на ГЕРБ и мерките, които се предвиждат за икономически растеж. „Най-важното е да имаме икономически министър, който да се занимава с привличането на инвестиции и с подкрепа на дребния и средния бизнес. Предвиждаме разделянето на досегашното мегаминистерство на икономиката, енергетиката и туризма в три отделни министерства, за да може всяко от тях да концентрира усилията си в съответната сфера и да се подобрят резултатите от работата им. Сливането на НАП и Митниците в една структура също ще доведе до безспорни позитиви“, обясни Дончев. По думите му членството на България в Еврозоната е приоритет на ГЕРБ още от 2009 година и остава такъв и към настоящия момент.

 

„Публично-частното партньорство е много добър механизъм, който за съжаление все още не е развит пълноценно в България. Затова имаме намерение да предложим нов закон за публично-частното партньорство“, посочи Бъчварова. По думите й трябва да бъде ускорено разработването на електронното управление. „Нито една друга реформа, от която се нуждаем, не може да стане без електронното управление. Без него оставаме в миналия век“, посочи още водачът на листата на ГЕРБ в 24МИР-София. Според Бъчварова, друг съществен проблем пред страната ни е много ниската проектна готовност, което създава негативни последици както по отношение на усвояването на европейски средства и икономическия растеж, така и върху чуждестранните инвестиции. „Проблем за България е, че няма устойчива форма на взаимодействие между държавата и бизнеса, а това е много важно, защото ще доведе до ускоряване на икономиката“, каза още Бъчварова.