» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Валя Радева взе участие в заседание на тематична работна група към МОН

23 September 2014 17:29,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 761
ОП НОИР

На заседание на тематичната работна група за разработване на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” в София присъства областният управител на област Сливен.

Работната среща се проведе на 23.09.2014г. под председателството на проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката. Бяха дискутирани последните промени и коментари по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР), след което се проведе гласуване и обобщаване на резултатите от публичното обсъждане.

За следващия програмен период (2014-2020 г.), България ще изпълнява изцяло обновена оперативна програма, в която образованието и науката ще бъдат основен акцент. ОП НОИР е поверена на Министерството на образованието и науката, като общият бюджет на програмата е един милиард, триста и седемдесет милиона лева (1.37 млрд. лв. ), финансирани от Европейския съюз и национално съфинансирани средства.

Основните задачи на програмата са две: да бъде сред ключовите инструменти за постигане на целите по Стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж” (Стратегия „Европа 2020”); да служи като ефикасно средство за прилагане на политики по сближаване на национално и общностно равнище.

Приоритетните цели на ОП НОИР по Стратегия „Европа 2020” са повишаване на инвестициите за наука и научни изследвания, намаляване на процента на преждевременно напусналите училище и увеличаване на завършилите висше образование.