» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Валя Радева присъства на откриването на изложба на Исторически музей – Нова Загора

26 September 2014 21:24,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 1114
Официалните гости и учените, работили по проекта

Изложение на археологически находки от средата на I в. сл. Хр. представи на 26.09.2014 г. историческият музей в Нова Загора. По покана на директора на музея – Пейчо Пейчев, официални гости на откриването бяха областният управител на област Сливен – Валя Радева и кметът на община Нова Загора – Николай Грозев.

„Горда съм, че на територията на област Сливен има подобни събития и се осъществяват толкова ползотворни международни сътрудничества. Радвам се, че плодът на тригодишната съвместна работа между музеите в Нова Загора и в Майнц, е вече налице, и че широката общественост ще успее да се докосне до „Дарове за вечността”, каза Валя Радева.

Експозицията представя уникални реконструкции и реставрирани гробни дарове от погребение на тракийски аристократ, открити при проучвания на източната могила край с. Караново, общ. Нова Загора. Самото реставриране и изпълнението на проекта, за да достигне до ценителите, става възможно след упорит труд и тригодишно сътрудничество между Исторически музей – Нова Загора и Римско-германски централен музей – Майнц, Германия.

Събитието и последващата „Нощ на отворените врати”, която ще започне тази вечер в 22:30, поставят началото на празничните чествания за празника на гр. Нова Загора – Петковден.

Photos

Разглеждане на експозициятаРазглеждане на експозициятаЕкспонати от изложбатаСнимка от находка на мястото на откриването й