» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Министерството на културата уважи искането да подпомогне със средства четири културни прояви на община Сливен.

10 May 2008 09:10,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1193

Финансовото съдействие е в отговор на писмата, отправени от областния управител Христина Чолакова и от кмета на община Сливен Йордан Лечков. Мотивите, посочени в искането са, че културните прояви, насочени изцяло към съхраняване и развитие на материалното и духовно културно-историческо наследство и привличане на младите хора към традиционната култура, са неделима част от плана за развитие на общината за стимулиране на културното многообразие и развитие на гражданското общество и са станали емблематични за града ни.

Международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници", който ще се проведе от 21 до 26 май в Сливен, ще получи 12 000 лева от културното министерство. Традиционният фолклорен събор на каракачаните, провеждан ежегодно през юли в местността „Карандила", ще бъде финансиран с 4000 лева. Подкрепата от Министерството на културата за националния фестивал "Млади виртуози" – проява, утвърждаваща Сливен като град със забележителни музикални традиции, е в размер на 3000 лева. Фестивал „Цветен камертон", чиято цел е да стимулира и подкрепя младите изпълнители в областта на популярната музика, ще бъде финансиран с 3000 лева.

Проявите са включени в културния календар на Министерството на културата. От там са дали съгласието си първите три от тях да преминат под патронажа на министерството.