» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Днес се учреди Областен съвет за интеграция на хората с увреждания към Областна администрация Сливен

02 December 2009 15:53,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1106
Областен съвет за интеграция на хора с увреждания

На 02.12.2009 г. от 10.30 часа в конферентната зала на Областна администрация Сливен се учреди Областен съвет за интеграция на хората с увреждания към Областна администрация Сливен.

Председател на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания е областният управител г-н Марин Кавръков, заместник председател е заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев.

Заседанието бе водено от областният управител г-н Марин Кавръков. На учредяването присъства заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев, г-жа Цветана Ненова експерт за връзки с обществеността, г-жа Петя Качарова началник отдел „Регионално развитие”, представители на Общините Нова Загора, Котел и Твърдица, представители на организациите на хората с увреждания от Сливенска област и журналисти от местните печатни и електронни медии.

Областният управител сподели, че вярва съвместната работа в Областния съвет за интеграция на хората с увреждания да бъде успешна и да допринесе за ефективното прилагане на държавната политика за интеграция и осигуряване на равни възможности на хората с увреждания от област Сливен.

На първото областно заседание се обсъди и прие правилник за устройството и дейността на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания. За представител на организациите на хората с увреждания, който ще лобира в общинските експертни съвети по устройство на територията бе избран г-н Стефан Кондаков.

След кратко дебатиране се прие и предложението за предоставянето на сградата на бившето училище „Антон Иванов” на организациите на хората с увреждания.

Стефка Табакова от Агенция по заетостта представи презентации за схемите за безвъзмездна финансова помощ на ОП „Развитие на човешките ресурси”:

- BG051PO001-5.2.07 "Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора - Дейности „Социален асистент" и „Домашен помощник" - фаза 3";

- BG051PO001-5.2.06 „Социални услуги за социално включване”.

Ново учреденият Областен съвет за интеграция на хората с увреждания към Областна администрация Сливен има за цел да:

- оказва подкрепа и съдействие при провеждането на политиката за интеграция на хората с увреждания на областно равнище в съответствие с изискванията на националните и международните правни норми;

- организира проучването и анализа на потребностите на хората с увреждания от интеграция и прави предложения за повишаване на социалната и икономическата ефективност на този процес пред компетентните държавни, общински, обществени и стопански органи и организации;

- обсъжда и приема становища по проекти на нормативни актове в областта на интеграцията на хората с увреждания;

- съдейства за координацията между държавните, общинските, обществените и стопанските органи и организации с неправителствените организации на хора и за хора с увреждания за осъществяване на необходимата обществена подкрепа на дейността им в областта на интеграцията на хората с увреждания;

- взаимодейства с Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, с Националния съвет за тристранно сътрудничество, с Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет и с Националния съвет за закрила на детето към Държавната агенция за закрила на детето;

- установява и поддържа връзки с международни правителствени и неправителствени организации на и за хора с увреждания;

- организира популяризирането на проблемите и мерките, свързани с интеграцията на хората с увреждания, чрез активно сътрудничество със средствата за масово осведомяване.

Организационно-техническото и финансовото обслужване на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания ще се извършва от Областна администрация Сливен.

Photos

Областен съвет за интеграция на хора с уврежданияОбластен съвет за интеграция на хора с увреждания