» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Прессъобщение на Временната комисия по символика

16 October 2014 09:46, Obshtinski savet - Sliven
Emission of: Municipal Council-Sliven 9 years ago, number of readings: 861

На свои заседания на 16.09.2014 год. и на 01.10.2014 год. Временната комисия по символика при Община Сливен разгледа номинациите за почетен гражданин на град Сливен и общината. След направените разисквания комисията предложи на инж.К. Милев кмет на общината със своя заповед да награди

І. С почетен знак на град Сливен – плакет:

1. Атанас Скатов за изключителния му принос, свързан с популяризирането на името на град Сливен и Сливенска община. Г-н Скатов е роден в град Сливен на 11.03.1978 година. Завършва ПГЕЕ „Мария Кюри”– Сливен., магистър е по растителна защита на Аграрен университет – Пловдив и доктор на Хумболдт университет– Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър в частния сектор в България и Германия. От 2012 год. започва да работи по проект „Изкачване на седемте континентални първенци без консумация на животинска храна”. На 24 май 2014 година изкачи най-високия връх на планетата – Еверест 8848 м.

2. Валентина Радинска за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата. Г-жа Радинска е родена на 11.09.1951 год. в град Сливен. Завършва гимназия в родния си град през 1969 год. В периода 1969-1971 год. следва българска филология в Софийсия университет, след което завършва литературния институт „Максим Горки” в Москва през 1979 год. Сътрудник е на вестник „Народна младеж”, Работи като редактор в Студия за игрални филми „Бояна”. Била е завеждащ отдел „Цивилизации” във вестник „Континент”, редактор и главен редактор на списание „Европа 2001”. Автор е на няколко книги със стихове, на десетки статии, студии и рецензии. Редактор е на редица книги с художествена литература, публикува в периодичния печат. През 1998 год. е удостоена с националната награда „Мара Белчева” за цялостно поетично творчество. Носител и на наградата за поезия „Златен ланец” на вестник „Труд” за 2009 год.

Валентина Радинска е преводач на стиховете на М. Цветаева, А. Ахматова, Б. Ахмабулина и др. През 1992 год. печели наградата на Съюза на преводачите в България.

Стихове на Радинска са превеждани на почти всички европейски езици и са включени в пет англолезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия.

3. Валери Вълков – посмъртно – за особени заслуги към град Сливен и общината за развитие на футбола. Валери Вълков е един от най-известните футболисти, израстнали от Детско-юношеската школа на Сливен. Носител на купата на България с ФК – Сливен през 1990 год., като във финалния мач срещу ФК ЦСКА-София е автор на един от двата гола за сливналии.След преминаването си в ФК - Левски(София) печели отново Купата на България(1991-92 год.) и става шампион на страната (1992/93 год.).

4. Георги Ведроденски - за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата. Г-н Ведроденски – Мортус е изявен поет, автор на поетични и хумористични книги, на стотици карикатури, публикувани в периодични печатни издания и експонирани в самостоятелни и общи художествени изложби.

Носител е на много награди за своето разнообразно творчество.

5. д-р Димитър Топалов – посмъртно – за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на здравеопазването. Д-р Топалов е роден през 1930 год. Завършил е Сливенската мъжка гимназия и медицина в град Пловдив. Потомък е на стар сливенски род - внук на Димитър Топалов – Караджата от кв. „Клуцохор” и син на д-р Михаил Топалов. Има родови връзки с Чинтуловия род. Работи дълги години като директор на ХЕИ/днес РЗОКОЗБ/ в град Сливен. През 1972 год. забелязва, че подготвят улиците в града за асфалтиране, като ги застилат с чакъл и че този чакъл е по особен, каквито са скалите на сливенските „Сини камъни” – сиенит. Разбира, че това са скални отломъци от мината на „Редки метали”, и знаейки колко е вредна такава настилка за гражданите започва да се бори срещу това. Налага се да сезира Министерството на народното здраве и чрез него Министерски съвет и вредната подложка, доколкото може е изхвърлена. Д-р Димитър Топалов е бил носител на три ордена, единият от които „Червено знаме на труда”, а също така и на много медали, значки и грамоти.

6. Николай Домусчиев - за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата. През тази година г-н Домусчиев навърши 80 години. Повече от 40 годин той има ярко присъствие в културния живот на Сливен и региона. За постигнатите високи творчески постижения в образованието, литературата, музиката.

7. Росен Емилов Афузов– роден през 1944 година в град Смолян. Завършва Техникум по механотехника– Пловдив, а през 1971 ВИМЕС- Русе. В периода 1973-1978 година работи в гр. Кермен като главен инженер в АПК. В началото на 80-те години е заместник- директор на ВИНПРОМ Сливен, а през 1984 застава начело на предприятието. В следващите години под негово ръководство ВИНПРОМ Сливен се превръща в най-модерния и мощен за своето време винзавод в страната и на Балканския полуостров. Главен консултант е и двигател на изграждането на „Домейн Бойар”- Сливен през 1999 година. В момента ръководи изграждането на нов винзавод в с. Калояново. Собственик е на Къща „Всичко за виното и гроздето“ в Сливен.

8. Тодор Кръстев е роден през 1944 година в с. Пет могили, община Нова Загора. Завършил е Вечерна гимназия- Сливен и АМТИИ- гр. Пловдив, специалност „Фолклор” и „Педагогика”. На 14 години започва да свири на гъдулка. От 1962 година e вече гъдулар в новосъздадения самодеен ансамбъл „Сливен”. В АНПТ „Сливен” е концертмайстор и изпълнител в периода 1965-1972. А от 1972 година е диригент на оркестъра и изпълнител. От 1980 е диригент на хора към АНПТ, а от 1992 година е диригент на оркестъра и заместник главен художествен ръководител на Ансамбъла. От 1993 е главен художествен ръководител и диригент на оркестъра, а от 1994 до 2011 година е главен художествен ръководител и директор на АНПТ „Сливен”. Тодор Кръстев е член на Съюза на българските композитори и дописен член на БАН. В продължение на половин век отдава знанията и таланта си на АНПТ „Сливен”, на представителните колективи на града и региона. Носител на десетки награди, отличен музикант, педагог, диригент, композитор и ръководител, той и днес работи за популяризиране на българския фолклор.

9. Христо Савов - майстор на спорт.а Посветил повече от 40 години от живота си за развитието на колоезденето в града ни. Участва в националния отбор юноши, а по-късно при мъжете. След преустановяване на състезателната си дейност осем години е треньор на юношите, а след това 10 години на мъжете.

 

ІІ. Със значка

1. Бетина Темелкова – вицешампион по джудо от олимпиадата в Китай и 500лв.

2. Божидар Андреев – олимпийски шампион по вдигане на тежести от Китай и 500лв.

 

ІІІ. С грамота.

1. Димитър Антоан Каразапрянов – 10 клас на ПМГ „Добри Чинтулов” – Сребърен медал на Европейската олимпиада по природни науки, Атина;

2. Даниела Стефанова Иванова – 11клас на ПМГ „Добри Чинтулов”

Първо място на Националната олимпиада по английски език;

3. Катрин Койчева Стоянова – 11 клас на ГПЗЕ „Захарий Стоянов”

второ място на национален кръг на олимпиадата по немски език, организирана от посолството на ФРГ – Служба за педагогически обмен и Гьоте-институт;

4. Богдан Христинов Кючуков – 12 кл. ГПЗЕ „Захарий Стоянов”

Трето място на Националното състезание организирано от издателство KLETT;

5. Гюнеш Селимова Мустафова -12 кл. На ПГИ „Проф. д-р Д. Табаков”;

Второ място на Национално състезание „Най-добра бизнес идея”, Пловдив 2014;

6. Ирина Христова Василева – 11 клас на НХГ „Димитър Добрович”, класирана на второ място на Национален младежки конкурс за изящни приложни изкуства и дизайн, спец. художествена тъкан, орг. от Министерството на културата;

7. Мария Венциславова Иванова – ПГХТ-вече завършила, второ място на Националната панорама на професионалното образование, Пловдив 2014 год.