» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ

25 October 2014 11:15, Obshtinski savet - Sliven
Emission of: Municipal Council-Sliven 9 years ago, number of readings: 784

На 24.10.2014 год. Общински съвет Сливен проведе тържественото си заседание, посветено на Празника на град Сливен – Димитровден.

В заседанието взеха участие Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, г-жа Валя Радева – областен управител на Сливенска област,

г-жа Румяна Михайлова – изпълнителен директор на Главна инспекция по труда, почетни граждани на град Сливен, гости и жители на град Сливен и общината.

 

Г-жа Мария Григорова – председател на Общинския съвет отправи своя поздрав по случай празника на града.

 

Ваше високо преосвещенство, уважаеми дами и господа общински съветници, г-н кмете, уважаема госпожа областен управител, скъпи гости,

 

За мен е чест да ви приветствам сред тържествената атмосфера на празника на града – Димитровден, която днес изпълва залата на Общинския съвет на Сливен. Мястото, където се решават важни и съдбовни въпроси, където спорът, различията и разминаванията често владеят дневния ред, сега е подредено, събрано и погледите са отправени в една посока. Защото ценностите, които изграждат обществото ни и водят делата ни задължаващо са превърнали пространството тук в своеобразен храм. Знамето, химнът, пулсът в сърцата на достойните граждани, присъстващи в залата възвисяват, обединяват и увековечават смисъла да бъдем заедно.

Само на метри оттук е другият ни храм, по-стародавният, по-светият, по-силният, домът на Бога и хората, наречен на името на покровителя на града – Димитър Солунски. И ако днес имаме празник, то е защото ни го е завещал и благословил храмът. Построен от предците ни за нуждите на вярата, той винаги е събирал сливенци в центъра на града, в добри и в трудни дни, за споделена радост, но и за закрила от беди, през години на благополучие и след пожари, той е първообразът на събора, събранието, съвета, общността.

Общинският ни съвет е своего рода приемник на идеята за събранието, в което градските първенци, влиятелни и вещи люде са излъчени и избрани от хората, за да представляват техните стремежи за по-добър живот. В този смисъл ми се ще да вярвам, че сме успели да отговорим на очакванията на сливенци, че сме защитавали добрите каузи, че въпреки противоречията, борбите и трудните моменти сме показвали, че когато сме единни и убедени, нашите решения са убедителни и сме на прав път.

Връщайки се към мисълта за храма, призовавайки подкрепата на Свети Димитър Солунски, бих искала да се обърна към вас с едно ясно послание: остава ни точно още една година работа на настоящия Общински съвет. Време от празник до празник. Нека направим всичко по силите ни да изпълним делниците в това оставащо време с истински смислени и важни дела, в името на гражданите и на Сливен. Предизвикателствата са навред, изпитанията на кризата поглъщат много енергия. За всички е трудно. Именно затова от нас се иска да сме повече заедно, да покажем пример, да заслужим доверие, да успеем. Нека спечелим хората и да изпълним дълга си да работим за името, авторитета и просперитета на община Сливен.

Честит Празник!

 

Своите поздрави отправиха негово високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий, инж. К. Милев – кмет на община Сливен, г-жа Валя Радева – областен управител на Сливенска област, г-жа Румяна Михайлова – изпълнителен директор на Главна инспекция по труда.

 

Кметът на Община Сливен връчи почетния знак на град Сливен-плакет на удостоените с негова заповед:

1. Атанас Скатов – за изключителния му принос, свързан с популяризиране името на град Сливен и Сливенска община;

2. Валентина Радинска – за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата;

3. Валери Вълков – посмъртно – за особени заслуги към град Сливен и общината за развитие на футбола;

4. Георги Ведроденски – Мортус – за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата;

5. д-р Димитър Топалов – посмъртно за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на здравеопазването.

6. Николай Домусчиев – за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата;

7. Росен Афузов – за особени заслуги към град Сливен и общината;

8. Тодор Кръстев – за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата;

9. Христо Савов – за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на колоезденето.

Със значка и парична премия от 500лв. бяха удостоени Бетина Темелкова – вицешампион по джудо от олимпиадата в Китай и Божидар Андреев – олимпийски шампион по вдигане на тежести от Китай

Грамота и парична награда от 100лв. получиха следните ученици спечелили призови места в международни конкурси и олимпиади: Димитър Антоан Каразапрянов – ученик в 10 клас на ПМГ „Добри Чинтулов” – Сребърен медал на Европейската олимпиада по природни науки, Атина;Даниела Стефанова Иванова – ученичка в 11клас на ПМГ „Добри Чинтулов” - Първо място на Националната олимпиада по английски език; Катрин Койчева Стоянова – в 11 клас на ГПЗЕ „Захарий Стоянов” второ място на национален кръг на олимпиадата по немски език, организирана от посолството на ФРГ – Служба за педагогически обмен и Гьоте-институт; Богдан Христинов Кючуков – ученик в 12 клас на ГПЗЕ „Захарий Стоянов” - Трето място на Националното състезание организирано от издателство KLETT;

Гюнеш Селимова Мустафова -12 кл. На ПГИ „Проф. д-р Д. Табаков”; Второ място на Национално състезание „Най-добра бизнес идея”, Пловдив 2014; Ирина Христова Василева – ученичка в 11 клас на НХГ „Димитър Добрович”, класирана на второ място на Национален младежки конкурс за изящни приложни изкуства и дизайн, спец. художествена тъкан, орг. от Министерството на културата; Мария Венциславова Иванова – бивша възпитаничка на Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм-вече завършила, второ място на Националната панорама на професионалното образование, Пловдив 2014 год.