Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в кръгла маса за насърчаване на детското участие в България

29 октомври 2014 10:07,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 637
Снимка

На 28.10.2014 г. областният управител Валя Радева и Женя Андонова - главен експерт, взеха участие в кръгла маса на тема: „Насърчаване на детското участие в България – възможности и предизвикателства“. Тя се проведе в София и беше организирана от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), УНИЦЕФ България и Фондация „Партньори - България”.

Форумът бе открит от Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България, която каза, че всички трябва да се вслушваме в гласа на децата, за да ги разберем по-добре и да им помогнем да участват активно във взимането на решения, които касаят тяхното здраве, благоденствие, успех и им позволяват да реализират пълния си потенциал.

Участие взеха партньорските организации по проекта, представители на държавни и местни институции, неправителствени организации. Те споделиха своя опит и представиха добри практики за насърчаване на детското участие.

Бяха обсъдени резултатите от пилотния проект „Насърчаване на детското участие чрез засилване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище”, предизвикателствата пред детските съвети в България, както и възможностите за тяхното преодоляване.

Проектът стартира през 2012 г. по инициатива на ДАЗД, с подкрепата на УНИЦЕФ, Министерството на образованието и науката и Национална мрежа за децата и се изпълнява от Фондация „Партньори – България”. В три области – Сливен, Благоевград и Монтана, бяха създадени пилотни съвети на децата на училищно, общинско и регионално ниво - 17 на училищно, 9 на общинско и 1 на регионално ниво. Разработени са „Наръчник за насърчаване на участието на децата”, предназначен за експерти, които работят с момчетата и момичетата, и „Ръководство за детско участие” за обучители на представители на детските съвети.

Областният съвет на децата/младежите в област Сливен беше учреден през декември миналата година в областна администрация Сливен. В състава му са включени представители на сформираните преди това Общински съвети на децата в общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Целта е да се насърчи правото на децата да изразяват своето мнение, да развият уменията и на деца, и на възрастни за ефективна комуникация по въпроси, които касаят подрастващите. От своето създаване Областен съвет на децата/младежите - Сливен е активен участник в множество общественозначими дейности и мероприятия в областта.