» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител участва в кръгла маса за насърчаване на детското участие в България

29 October 2014 10:07,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 647
Снимка

На 28.10.2014 г. областният управител Валя Радева и Женя Андонова - главен експерт, взеха участие в кръгла маса на тема: „Насърчаване на детското участие в България – възможности и предизвикателства“. Тя се проведе в София и беше организирана от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), УНИЦЕФ България и Фондация „Партньори - България”.

Форумът бе открит от Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България, която каза, че всички трябва да се вслушваме в гласа на децата, за да ги разберем по-добре и да им помогнем да участват активно във взимането на решения, които касаят тяхното здраве, благоденствие, успех и им позволяват да реализират пълния си потенциал.

Участие взеха партньорските организации по проекта, представители на държавни и местни институции, неправителствени организации. Те споделиха своя опит и представиха добри практики за насърчаване на детското участие.

Бяха обсъдени резултатите от пилотния проект „Насърчаване на детското участие чрез засилване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище”, предизвикателствата пред детските съвети в България, както и възможностите за тяхното преодоляване.

Проектът стартира през 2012 г. по инициатива на ДАЗД, с подкрепата на УНИЦЕФ, Министерството на образованието и науката и Национална мрежа за децата и се изпълнява от Фондация „Партньори – България”. В три области – Сливен, Благоевград и Монтана, бяха създадени пилотни съвети на децата на училищно, общинско и регионално ниво - 17 на училищно, 9 на общинско и 1 на регионално ниво. Разработени са „Наръчник за насърчаване на участието на децата”, предназначен за експерти, които работят с момчетата и момичетата, и „Ръководство за детско участие” за обучители на представители на детските съвети.

Областният съвет на децата/младежите в област Сливен беше учреден през декември миналата година в областна администрация Сливен. В състава му са включени представители на сформираните преди това Общински съвети на децата в общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Целта е да се насърчи правото на децата да изразяват своето мнение, да развият уменията и на деца, и на възрастни за ефективна комуникация по въпроси, които касаят подрастващите. От своето създаване Областен съвет на децата/младежите - Сливен е активен участник в множество общественозначими дейности и мероприятия в областта.