Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пет регионални програми одобри Постоянната комисия по заетост

29 октомври 2014 13:30,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 760
Снимка 1

На 29.10.2014 г. под председателството на областния управител Валя Радева се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Регионалния съвет за развитие на област Сливен. Разгледани и одобрени бяха постъпилите предложения за регионални програми за заетост, които ще бъдат предложени за финансиране в рамките на Националния план за действие по заетостта – 2015 г. Това са:

- Регионална програма за заетост, разработена от община Сливен;

- Регионална програма за заетост ,,Уютна и безопасна среда за жителите на община Нова Загора”, разработена от община Нова Загора;

- Регионална програма за заетост, разработена от община Котел;

- Регионална програма за заетост „За чиста и приветлива община”, разработена от община Твърдица;

- Регионална програма за заетост „По-добра среда за нашите деца”, разработена от областна администрация Сливен в партньорство с четирите общини от областта.

Ресорните заместник-кметове на четирите общини и областният управител представиха програмите.

В Регионалната програма за заетост на областна администрация се предвижда осигуряване на заетост на 71 безработни лица за срок от 12 месеца: безработни над 50-годишна възраст и безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация. Дейностите са свързани с поддържане на откритите площи в детски ясли и детски градини в област Сливен. От държавния бюджет са необходими 420 888 лв.

Програмата на община Сливен предвижда осигуряването на 230 работни места за 12 месеца на безработни младежи до 29 г. и лица извън работната сила, желаещи да работят. Те ще се трудят като градинари в междублоковите пространства и на Сливенските минерални бани; като общи работници в спортни зали, в структурите на РИМ – Сливен, в центровете на административно обслужване и др.; като технически организатори в клубове на пенсионера и клубове на инвалида. От държавния бюджет се искат 1 366 200,00 лв.

Програмата на община Нова Загора предвижда осигуряването на заетост на 100 безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация за 9 месеца. Те ще работят в дейности по подобряване състоянието на общински терени и сгради, поддържане на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа, почистване на канали и отводняване и дерета. Общината кандидатства за 276 720 лв.

Програмата на община Котел предвижда осигуряването на заетост за 100 безработни лица за срок от 6 месеца от целевите групи: безработни младежи до 29 г. и безработни лица над 50 годишна възраст. Те ще работят по поддръжката на сгради - общинска собственост и на зелени площи. Искат се от държавния бюджет 270 000 лв.

Програмата на община Твърдица предвижда осигуряването на заетост за 70 безработни лица за срок от 12 месеца: безработни младежи до 29 г. и безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация. Дейностите са почистване на детски площадки и улици и разделно събиране на отпадъци. Необходими са 376 336 лв.

Регионалните програми за заетост се разработват на основание чл. 31 от Закона за насърчаване на заетостта, одобряват се от ПКЗ и се внасят в Министерството на труда и социалната политика за разглеждане, одобряване и включване в Националния план за действие по заетостта. Те са инструмент, посредством който местните организации и общности могат да преодолеят специфичен проблем, свързан с пазара на труда, да повишат предлагането на труд и заетостта в региона, да обучат работната сила.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6