» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Пет регионални програми одобри Постоянната комисия по заетост

29 October 2014 13:30,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 765
Снимка 1

На 29.10.2014 г. под председателството на областния управител Валя Радева се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Регионалния съвет за развитие на област Сливен. Разгледани и одобрени бяха постъпилите предложения за регионални програми за заетост, които ще бъдат предложени за финансиране в рамките на Националния план за действие по заетостта – 2015 г. Това са:

- Регионална програма за заетост, разработена от община Сливен;

- Регионална програма за заетост ,,Уютна и безопасна среда за жителите на община Нова Загора”, разработена от община Нова Загора;

- Регионална програма за заетост, разработена от община Котел;

- Регионална програма за заетост „За чиста и приветлива община”, разработена от община Твърдица;

- Регионална програма за заетост „По-добра среда за нашите деца”, разработена от областна администрация Сливен в партньорство с четирите общини от областта.

Ресорните заместник-кметове на четирите общини и областният управител представиха програмите.

В Регионалната програма за заетост на областна администрация се предвижда осигуряване на заетост на 71 безработни лица за срок от 12 месеца: безработни над 50-годишна възраст и безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация. Дейностите са свързани с поддържане на откритите площи в детски ясли и детски градини в област Сливен. От държавния бюджет са необходими 420 888 лв.

Програмата на община Сливен предвижда осигуряването на 230 работни места за 12 месеца на безработни младежи до 29 г. и лица извън работната сила, желаещи да работят. Те ще се трудят като градинари в междублоковите пространства и на Сливенските минерални бани; като общи работници в спортни зали, в структурите на РИМ – Сливен, в центровете на административно обслужване и др.; като технически организатори в клубове на пенсионера и клубове на инвалида. От държавния бюджет се искат 1 366 200,00 лв.

Програмата на община Нова Загора предвижда осигуряването на заетост на 100 безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация за 9 месеца. Те ще работят в дейности по подобряване състоянието на общински терени и сгради, поддържане на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа, почистване на канали и отводняване и дерета. Общината кандидатства за 276 720 лв.

Програмата на община Котел предвижда осигуряването на заетост за 100 безработни лица за срок от 6 месеца от целевите групи: безработни младежи до 29 г. и безработни лица над 50 годишна възраст. Те ще работят по поддръжката на сгради - общинска собственост и на зелени площи. Искат се от държавния бюджет 270 000 лв.

Програмата на община Твърдица предвижда осигуряването на заетост за 70 безработни лица за срок от 12 месеца: безработни младежи до 29 г. и безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация. Дейностите са почистване на детски площадки и улици и разделно събиране на отпадъци. Необходими са 376 336 лв.

Регионалните програми за заетост се разработват на основание чл. 31 от Закона за насърчаване на заетостта, одобряват се от ПКЗ и се внасят в Министерството на труда и социалната политика за разглеждане, одобряване и включване в Националния план за действие по заетостта. Те са инструмент, посредством който местните организации и общности могат да преодолеят специфичен проблем, свързан с пазара на труда, да повишат предлагането на труд и заетостта в региона, да обучат работната сила.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6