» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ПРОВЕДЕ СЕ РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО

20 November 2014 15:42,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 981
Откриване на заседанието по безопасност на движение

На 20.11.2014 г. в Областна администрация Сливен се проведе разширено заседание на Областна комисия по безопасност на движението, на което присъстваха и представители от Областен детски съвет – Сливен. Под председателството на областния управител Валя Радева и в присъствието на заместник областния управител Огнян Арабаджиев и представители на институциите, включени в Комисията, бяха обсъдени въпроси, свързани с безопасността на живота в автомобила и в пешеходните зони, като основен акцент бе поставен върху детската безопасност на пътя.

„Комисията заседава именно днес, в чест на Световния ден на детето, защото основният принцип в Декларацията за правата на детето, която е приета на този ден преди 55 години, е: „Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе си!”. Тя е в основата на политиките за закрила на детето, които Държавната агенция за закрила на детето координира и провежда.

Държавната агенция за закрила на детето обяви 2014-та за година на правата на децата в България. На 23.04.2014 г., по време на заседание на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, се даде официален старт на Националната кампания „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа“. Организатор е Държавната агенция за закрила на детето с активното съдействие на държавни институции, граждански организации и общини.

Областна администрация Сливен е един от партньорите в кампанията”, разясни областният управител Валя Радева.

Тодор Тодоров, началник сектор „Пътна полиция” към ОД МВР разясни дейностите и кампаниите, по които секторът работи – Тодоров докладва, че освен акциите на пътя, които пътните полицаи в област Сливен извършват, служителите се срещат и лично с първокласниците, разяснявайки им правилата за движение и начините, по които да се предпазват като участници в движението по пътищата. „Пътна полиция” реализира множество разяснителни и превантивни дейности съвместно с класните ръководители, учителите и родителите на децата. Началникът на „Пътна полиция” Сливен напомни, че е добре малките велосипедисти (до 12-годишна възраст) да знаят и да упражняват правото си да се движат по тротоарите.

От БЧК и РЗИ Сливен също докладваха за дейностите, с които подпомагат превенцията на детския живот на пътя.

Магдалена Славова от РЗИ Сливен разясни, че в момента основните дейности за превенция, които инспекцията реализира, са свързани с кампании, в които се обяснява на подрастващите въздействието на алкохола, наркотиците и други упойващи вещества върху концентрацията по време на шофиране. Организират се и беседи и викторини, с които да се активира мисленето на децата в превантивна насока и да се повиши вниманието им към проблематиката.

Борил Димитров от БЧК докладва, че голямо внимание на превенцията на живота на пътя и борбата за намаляване на ПТП се обръща по време на обучението по Първа долекарска помощ – курс, който е задължителен за преминаване от всеки кандидат-водач на МПС.

Димитър Назъров от Регионален инспекторат по образованието докладва за доброто протичане на всички предвидени дейности, които РИО изпълнява съвместно с училищата, БЧК и други партньори.

Представителите на общините в област Сливен също представиха доклади по въпросите от дневния ред. В различна степен, всички те са взели необходимите мерки за превенция на човешкия живот на пътя – с дейности по промяна и подобряване на инфраструктурата – осигуряване на места за безопасно пресичане на улици, подмяна на сигнална уредба, изграждане и възстановяване на велоалеи и подрязване на крайпътни храсти, които често стават причина за ПТП поради намалена видимост.

От общините увериха, че в най-кратки срокове ще финализират и останалите дейности, залегнали в „План за действие за 2014 г. в изпълнение на Областната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата в област Сливен”.

След докладите на членовете на Комисията по безопасност за движение по пътищата, участие с въпроси и свои предложения взеха и представители на Областния детски съвет. Те предлагат да се осмисли осъвременяване на някои от акциите, които институциите провеждат, с цел реално да се привлече вниманието на подрастващите към проблема с жертвите на пътя. Според децата това може да се случи посредством популяризиране на тематични видеоклипове в Интернет, да се провеждат състезателни и ситуационни игри за добро познаване на пътните правила. Друго, което е важно според Областния детски съвет е това, че обучението по безопасност на движението не трябва да се ограничава до осми клас, а трябва да бъде предвидено до завършването на средно образование.

Photos

Заседание по безопасност на движениетоЗаседание по безопасност на движението