» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на Областния координационен съвет се проведе в областна администрация Сливен

09 December 2014 13:22,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 959
Заседание на Областния координационен съвет

На 09.12.2014 г. се проведе заседание на Областния съвет за координиране изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги /Областен координационен съвет/. То беше открито от областния управител Димитър Сяров и ръководено от заместника му Веска Вълчева.

Провеждането на заседание на Областен координационен съвет беше обосновано от необходимостта да бъдат приети мониторинговите доклади за напредъка в изпълнението на стратегията и нейната актуализация, както и да бъдат запознати членовете на съвета с текущите и предстоящи дейности, свързани с реализацията на плановете на общините за развитие на социалните услуги.

По време на заседанието стана ясно, че Докладът за 2013 г. е част от ежегодното наблюдение на изпълнението на Областната стратегия. Констативният доклад от междинeн преглед на напредъка в изпълнението на стратегията обобщава постигнатите резултати от реализацията на дейностите, заложени в стратегията за периода от началото на нейното действие до края на 2013 г.

Предложението за актуализация на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Сливен е изготвено въз основа на изводите в Констативния доклад и съобразно становища и предложения, постъпили от общинските администрации.

Г-жа Женя Андонова – главен експерт в областна администрация Сливен, представи предложението за актуализация на Областната стратегия за развитие на социалните услуги.

Трите документа бяха гласувани от членовете на съвета, а актуализацията предстои да бъде приета и от Областния съвет за развитие на област Сливен. След приемането му, документът ще бъде публикуван на страницата на областна администрация Сливен.

Заседанието продължи с представяне от четирите общини - Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, на информация за изпълнението на Общинските планове за развитие на социалните услуги за 2014 г. и за включените в плановете за 2015 г. дейности, услуги и мерки.

В края на заседанието Майя Грозданова - консултант „Закрила на детето” към УНИЦЕФ България запозна присъстващите с планираните дейности по реализацията на проекти на УНИЦЕФ на територията на област Сливен. И през следващата година продължава изпълнението на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. През октомври тази година беше разкрит Център за майчино и детско здраве, чиято дейност цели насърчаване на ранното детско развитие чрез извършване на домашни посещения от патронажни сестри на бременни жени и семейства с деца до 3 г. с цел здравна промоция и подкрепа на родителите. Предстои още създаване на Център за детско психично здраве (Център за социална рехабилитация и интеграция), специализиране на Центъра за работа с деца на улицата в община Сливен, както и създаване на такъв в Котел. Ще бъде разкрит Център за обществена подкрепа в община Нова Загора. Предстои да бъде създадена и „Синя стая“. Планира се разкриването на специализиран Център за настаняване от семеен тип с капацитет 10-12 деца, както и на преходно жилище с капацитет 4 деца и едно Наблюдавано жилище с капацитет 4 младежи - за напуснали корекционно-възпитателни институции.

Photos

Заседание на Областния координационен съвет