» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Работна среща за „Синята стая“ по проект на УНИЦЕФ се проведе в областна администрация Сливен

09 December 2014 15:38,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 1098
Снимка 1

На 09.12.2014 г. в областна администрация Сливен се проведе работна среща, на която бяха обсъдени Вътрешни правила за организацията и дейността на т.нар. „Синя стая“. УНИЦЕФ – България активно работи за пилотирането на услуги за подкрепа на деца в конфликт със закона, деца, жертви или свидетели на престъпления и деца, участващи в правни процедури. Част от инициативите на организацията в гр. Сливен е насочена към разкриването на специализирано помещение за щадящо изслушване на деца.

Веска Вълчева – заместник областен управител на област Сливен, откри срещата. Тя приветства идеята за разкриване на „Синя стая“ в Сливен, като отчете изключителната деликатност на темата. „В област Сливен предстои да се случи едно добро дело. Пожелавам „Синята стая“ да се използва по-малко, а в случаите, когато това се налага, да бъде с цел най-добрата защита на децата,“ каза тя.

Срещата беше ръководена от Майя Грозданова - консултант „Закрила на детето” към УНИЦЕФ – България. Участваха Кремена Чобанова и Диляна Гитева – консултанти към УНИЦЕФ, представители на Окръжен и Районен съд – Сливен, Окръжна и районна прокуратура – Сливен, Адвокатска колегия - Сливен, отдел „Закрила на детето“ – Сливен, РДСП – Сливен, инспектори от Детска педагогическа стая и Междуведомствената комисия за борба с противообществените прояви от малолетни и непълнолетни деца – Сливен, община Сливен.

На днешната среща бяха представени и обсъдени Вътрешни правила за организацията и дейността на „Синята стая“, както и възможността правилата за използването й да бъдат приети от институциите, имащи отношение към темата за детското правосъдие. Те са разработени в съответствие с международните и европейски стандарти и българското законодателство и отразяват най-добрите практики. Беше потърсено компетентното становище на участниците в срещата от гледна точка на законосъобразността и приложимостта на правилата в тяхната ежедневна работа.

Предстои „Синята стая“ да бъде разкрита през януари следващата година като част от социалната услуга Център за психологическа подкрепа на деца и семейства по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства” на УНИЦЕФ. Помещението, 14-то поред в България, ще се помещава в ДКЦ-2. То трябва да отговаря на точно определени стандарти, а целта е изслушване на детето в щадяща среда. Стаята е оборудвана с така наречения венециански прозорец, който осигурява едностранна видимост. В „синята стая“ детето се среща и разговаря с подготвен специалист, който е посредник между него и присъстващите прокурор, полицай, съдия.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4