» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Сливен одобри проекто-бюджета за 2015 г.

13 December 2014 13:39,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 908
Снимка 1

Проекто-бюджетът за 2015 г. на Асоциацията по ВиК (АВиК) в област Сливен беше одобрен от Общото събрание на асоциацията. То се проведе 13.12.2014 г. и бе ръководено от областния управител Димитър Сяров, който е представителят на държавата в асоциацията и неин председател. Членове на общото събрание са кметовете на четирите общини – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. При невъзможност някой от тях да участва в заседание на общото събрание, общинските съвети определят друг представител.

Присъстваха Атанас Атанасов – кмет на община Твърдица, Иван Манчев – заместник-кмет на община Сливен, Маргарит Тодоров – заместник-кмет на община Нова Загора и Детелина Адамова – заместник-кмет на община Котел, както и заместник областните управители Камен Костов и Веска Вълчева, Гергана Джамбазова и Петя Качарова от областна администрация Сливен.

Г-жа Качарова представи накратко задачите, които предстоят пред АВиК. Асоциацията в област Сливен е учредена през 2010 г. като юридическо лице, без да е търговско дружество. Съгласно Закона за водите, държавата притежава 35% от гласовете в Общото събрание. Останалите 65% са разпределени между четирите общини в областта, пропорционално на населението им, както следва: община Сливен – 41,23%, община Нова Загора – 12,84%, община Котел – 6,38% и община Твърдица – 4,55%. Решенията в общото събрание на асоциацията се вземат с мнозинство от три четвърти от всички гласове. Органите на АВиК са Общо събрание, което се занимава със стратегическото планиране, и председателят – осъществяващ оперативното управление. От тази година асоциациите имат правилник за своята дейност.

Създаването и функционирането на АВиК е от изключителна важност, за да може да се случи реформата във ВиК-сектора, която според изискванията на ЕК трябва да приключи до края на 2016 г. Освен това предстои изваждането на активите от капитала на ВиК операторите и насочването им към държавата и общините. Една от задачите на АВиК след това ще бъде сключването на договор между асоциацията и ВиК, с който активите ще бъдат предоставени на ВиК-оператора за експлоатация, стопанисване и предоставяне на услуги на потребителите. С договора ВиК-дружеството ще бъде задължено за извършва инвестиции, в т.ч. и по европейски програми.

Г-н Сяров декларира намеренията си да работи за превръщането на област Сливен в пилотна по отношение на ВиК-сектора.

В рамките на дневния ред на днешното заседание беше приет бюджетът на АВиК за 2015 г. в размер на 28 571 лв. Според законовите разпоредби той се формира от вноски на държавата и общините съобразно процентното разпределение на гласовете в асоциацията. Предстои създаването на административно звено на АВиК, което ще включва трима експерти.

Общото събрание одобри и бюджета на АВиК за тази година. Утвърдените средства са в размер на 5 715 лв. и ще се използват за закупуване на счетоводен софтуер, необходим за работата на асоциацията.

Протоколът от днешното заседание, както и други материали, се публикуват на интернет-страницата на областна администрация Сливен.

Photos

Снимка 2Снимка 3