» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Веска Вълчева участва в откриването на бюст-паметник на капитан Петко войвода

17 December 2014 16:05,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 947
Откриване на бюст-паметник на капитан Петко войвода в Сливен

На 17.12.2014 г. в Сливен тържествено бе открит първият за града бюст-паметник на капитан Петко войвода. Събитието се реализира в чест на 170-годишнината от рождението на българския революционер.

В двора на църквата „Цар Борис I Покръстител” на тържествена церемония Румен Андонов - заместник-кмет на община Сливен, Веска Вълчева – заместник областен управител на област Сливен и член на Тракийско дружество „Руси Славов” Нова Загора, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България и Кирил Киряков - председател на Тракийско дружество „Лазар Маджаров” Сливен, тържествено откриха новия постамент с лика на Петко Киряков.

Кирил Киряков и Красимир Премянов припомниха историята, съхраняваща делото на капитан Петко войвода и изразиха надеждите си този паметник да бъде стимул на младите поколения да живеят достойно, намирайки упование в славните ни предци.

Николай Султанов е скулпторът, създал новия сливенски паметник. Авторът изказа радостта си от това, че и в Сливен вече има символ на капитан Петко войвода, който да се вижда от поколенията.

Идеята и финансирането са дело на сливенското Тракийско дружество и радетели от града и региона.

В края на церемонията официалните гости и гражданите поднесоха венци и цветя в знак на признателност към делото на Петко Киряков.

Photos

Откриване на бюст-паметник на капитан Петко войвода в СливенОткриване на бюст-паметник на капитан Петко войвода в СливенСкулпторът Николай Султанов Заместник областният управител Веска Вълчева поднася цветя пред паметника на капитан Петко войвода