» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на Областния съвет по условия на труд се проведе в Областна администрация Сливен

18 December 2014 15:36,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 780
Заседание на Областния съвет по условия на труд

На 18.12.2014 г. в Областна администрация Сливен се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд . Председателят на съвета и заместник областен управител Веска Вълчева приветства присъстващите и изрази своята увереност, че със своята работа съветът и в бъдещата си работа ще допринася за популяризиране на превантивните мерки по безопасност на работното място и ще спомага за подобряване на условията на труд.

Денчо Денчев, главен инспектор от Дирекция „Инспекция по труда“ - Сливен, направи отчет за дейността през второто и третото тримесечие на 2014 г.

По време на извършените проверки през второто тримесечие на 2014 г. Дирекция ”Инспекция по труда” Сливен е приложила общо 2379 принудителни мерки, в т. ч.:

-дадени предписания на основание КТ- 2347 бр.

-спрени машини и съоръжения- 26 бр.

-отстранени от работа работници - 6 - поради липса на правоспособност.

По време на извършените проверки през третото тримесечие на 2014 г. Дирекция ”Инспекция по труда” Сливен е приложила общо 2557 принудителни мерки, в т. ч.:

-дадени предписания на основание КТ- 2531 бр.

-спрени машини и съоръжения- 21 бр.

-отстранени от работа работници - 5 - поради липса на правоспособност.

Особено внимание при извършените проверки през отчетния период служителите на Дирекция „Инспекция по труда” са отделили на законността при осъществяване на трудовите правоотношения – наличието на трудови договори в писмен вид, разпределение на работното време, почивки, отпуски и трудови възнаграждения.

В допълнение Денчев информира за акцентите в програмата на „Инспекция по труда” за 2015 година.

Планирани са проверки в големите строителни фирми с фокус върху обезопасяването на земно-изкопните работи; инспектиране на рискови дейности и на предприятия с високо ниво на трудов травматизъм; предприятия от сферата на производството на облекло, хуманитарно здравеопазване и производството на храни; проверки за спазване на трудовите правоотношения, на работното време и заплащането на труда; спазване на времето за почивка в транспортните фирми; наемане на работа на незаконно пребиваващи чужденци и др.

Членовете на комисията дискутираха областите на труд с повишено ниво на трудови злополуки, финансовите санкции при различните видове нарушения и мерките за спазване на благоприятните условия на труд.

В края на заседанието заместник областният управител Веска Вълчева благодари на присъстващите за ползотворното заседание и им пожела приятно посрещане на предстоящите празници.

Photos

Заседание на Областния съвет по условия на труд