» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ГПЗЕ отбелязва Освобождението на Сливен!

18 January 2015 09:27,
Emission of: GPZE "Zahari Stoyanov" 9 years ago, number of readings: 3801
ГПЗЕ отбелязва Освобождението на Сливен!

По време на освободителната Руско-турска война 1877-1878 година град Сливен има важно военно значение и е звено за свръзка между Одрин и Казанлък-Шипка. Още през лятото на 1877 година генерал Гурко изпраща 26 Казашки полк, командван от барон Корф по посока на Сливен.

При село Оризаре отрядът разгромява черкези и башибозук, опитали се да го спрат. Когато руските части стигат до село Джиново, градоначалникът на Сливен и приближените му напускат града. Сред жителите на Сливен пламва надеждата за скорошно освобождение, но и много скоро угасва. Русите са принудени да отстъпят към Шипка.

Тежко става за българското население в Сливен. Изстъпленията се редуват едно след друго. Садък бей, председател на военния съвет в града, се отличава с особена жестокост. Стотици са обесени. Най- страшно е през декември- центърът е изгорен от отстъпващите турски войски, населението е евакуирано. 24 сливенски първенци са арестувани и откарани в Цариград.

След падането на Плевен към Сливен се отправя Левият страничен отряд, командван от генерал Едуард Делинсхаузен. Той преминава при зимни условия трудно проходимите проходи- Твърдишки и Демиркапия. На 4 януари( 16 нов стил) 1878 година в 17.30 часа, драгуните от втора дивизия от 13-ти драгунски полк на Военния орден, командван от майор Кардашевски влизат в почти обезлюдения град. На другия ден - 17 януари в града влизат освободителните части от 26-ти казашки Донски полк, начело с полковник Бакланов.

Жителите се завръщат в града. Образувана е временна градска комисия начело с митрополит Серафим, която подготвя посрещането на основните руски части. Взето е решение да посрещнат тържествено освободителите на края на града в месността „ Харамиите”, където е издигната арка.

Ликуващите граждани с хляб и сол, с много хоругви посрещат генерал Беляев. С развети знамена и под звуците на музиката Петрозаводският полк предизвиква възторгът на всички. Виковете „Ура” и „ Да живее Император Александър II” не стихват дълго, а мъже и жени обсипват войската със зелени клонки. Сред посрещачите е и поетът Д. Чинтулов, който произнася прочувствено слово на руски език, събрало цялата любов и благодарност на българите.

По късно , мястото, където са посрещнати руските освободители ( днес площад „17 януари”) е увековечено с малък паметник.

Всяка година на 17 януари, на това мястото, пред паметника на руските освободители, тържествено се отбелязва тази бележита дата, полагат се венци и цветя в памет на героите.

 

По традиция учениците от ГПЗЕ „Захарий Стоянов” се включиха в ритуал-поклонение на площад „17 януари” в квартал „Клуцохор”, където тържествено бе отбелязана годишнината от освобождението на града от османско владичество. В знак на признателност към паметта на героите, отдали живота си за освобождението на Сливен бяха поднесени цветя и пред новооткрития бюст-паметник на ген. Михаил Скобелев от името на ръководството, педагогическия колектив и ученическия борд на ГПЗЕ „Захарий Стоянов”.

Photos

ГПЗЕ отбелязва Освобождението на Сливен!ГПЗЕ отбелязва Освобождението на Сливен!ГПЗЕ отбелязва Освобождението на Сливен!ГПЗЕ отбелязва Освобождението на Сливен!ГПЗЕ отбелязва Освобождението на Сливен!