Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

КРЪГЛА МАСА ЗА ДЕТСКОТО ПРАВОСЪДИЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЛИВЕН

22 януари 2015 17:52,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 671
Кръгла маса за детското правосъдие

На 22.01.2015 г. в Сливен се проведе Кръгла маса на тема „Достъп до правосъдие – гаранция за правата на децата – жертви и свидетели и децата в конфликт със закона”.

Официално лица, които направиха изказване на откриването на Кръглата маса бяха президентът на Република България Росен Плевнелиев, кметът на община Сливен Кольо Милев, посланикът на Франция Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, правосъдният министър Христо Иванов, областният управител Димитър Сяров и представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай.

Държавният глава подчерта, че в изпълнение на препоръките на Комитета на ООН по правата на детето от 2011 г. страната ни разполага с Концепция за младежко правосъдие, като към нея е разработена и Пътна карта за изпълнение. „Тази реформа е важна и се гордея, че зададохме рамката на младежкото правосъдие“, каза Плевнелиев. Глобалните данни на УНИЦЕФ сочат, че всеки трети ученик на възраст между 13 и 15 г. е обект на тормоз или на насилие в училище. „Нашата отговорност е да се изправим пред фактите и да не замитаме проблемите”, заяви държавният глава.

„Синята стая е пресечна точка на хуманността, пресечна точка между правосъдието и другите социални услуги в подкрепа на децата. Радостен съм, че тази година очакваме откриването на още 5 Сини стаи в страната. Това е доказателство, че промяната вече се случва и в нагласите на магистратите. Защото истинска реформа ще има, когато правосъдието ни е насочено към справедливостта, към решаването на реални проблеми на обикновените хора“, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов, отчитайки положителните промени, които настъпват относно детското правосъдие.

Областният управител Димитър Сяров приветства останалите официални гости на Кръглата маса, като заяви, че без усилията на всички присъстващи, позитивните промени нямаше да се случват.

Сяров използва възможността да поздрави министър Иванов за официално стартиралата на 21.01.2015 г. правосъдна реформа.

„Като ръководител на институция, която е сред основните партньори на УНИЦЕФ България в изпълнението на проекта „Подкрепа за децата в конфликт със закона, децата в риск и техните семейства” за област Сливен, изразявам личното си удовлетворение от откриването на Синята стая. Имайки предвид това, че съм подробно запознат с дейностите по съвместния ни проект, мога да ви уверя в личната си ангажираност и в тази на служителите на Областна администрация Сливен. Личното ми мнение е, че трайният ефект от този и други подобни проекти, може да се търси единствено чрез закрепването на добрите практики в нормативна уредба, засягаща тази важна проблематика”, допълни областният управител.

Снимки

Кръгла маса за детското правосъдиеКръгла маса за детското правосъдие