Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВА В ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА СИНЯ СТАЯ В СЛИВЕН

22 януари 2015 17:45,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 792
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УЧАСТВА В ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА СИНЯ СТАЯ В СЛИВЕН

Официално откриване на Синя стая в Сливен събра на едно място президента на Република България Росен Плевнелиев, правосъдния министър Христо Иванов, френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, областния управител Димитър Сяров, кмета Кольо Милев, заместник областния управител Веска Вълчева и други представители на местната и държавната власт, служители от държавни и неправителствени структури и заинтересовани лица.

На 22 01.2015 г. в ДКЦ II отвори врати помещението за щадящо изслушване на деца или т.нар. Синя стая, която се използва, за да бъде спазено правото на детето да изразява свободно възгледите си по всички въпроси и да бъдат избегнати възможности за допълнителното му травмиране в процеса на разследване и правораздаване. Специализираното помещение за разпит е разделено на две части, разделени със специално стъкло, от едната страна на което специалист предразполага детето и разговаря с него. Обстановката е уютна и липсват каквито и да е външни дразнители, които биха могли да смутят детето по време на разпита. Добри практики в използването на Сини стаи са вече отдавна познати в Исландия, Швеция, Норвегия, Франция, Полша.

Отриването на Сливенската Синя стая даде възможност за разглеждане на адаптираните помещения, както и да се проследи симулация на изслушване на дете.

Това е 14-тата, която отваря врати в България, като първата започва да функционира през 2008 година. Само през изминалата 2014-та година в Сините стаи са изслушани 120 деца.

Снимки

Разговор между областния управител и френския посланикЗаместник областния управител Веска Вълчева и гл. експерт Женя Андонова на откриването на Синята стая