» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заместник областните управители присъстваха на тържествен водосвет за освещаване на бойните знамена

06 January 2010 13:17,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1268
тържествен водосвет

На 6.01.2009 г. от 11.00 часа на пл.”Хаджи Димитър” се проведе тържествен водосвет за освещаване на бойни знамена.

По стар български обичай на 6-ти януари “Богоявление” българската православна църква благославя армията и нейните бойни знамена и флагове.

На тържествената церемония присъстваха: г-ца Десислава Танева - народен представител; г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров – заместник областни управители на Област Сливен; г-жа Мария Григорова-Председател на Общински съвет; г-н Йордан Лечков-кмет на Община Сливен; г-жа Петя Руменова-гл.секретар на Община Сливен; г-жа Дора Ескидарова началник отдел Култура в община Сливен; представители на Областната администрация, общински съветници, служители на Община Сливен; Ръководството на Областната и Общинска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, г-жа Лиляна Цонкова Началник на Военен клуб Сливен, членове на патриотични организации и граждани.

В ритуала участваха командния и личния състав на Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен с командир полковник Николай СПИРОВ.

За здраве и успех с осветена вода бяха поръсени, знамето, оръжието войниците, сержантите, офицерите и всички присъстващи.

Тържественият водосвет извърши отец Павел от Катедралния храм „Св.Димитър”.

За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон 1-ви преди битката при Ахелой през 917 г. Тогава огромните за времето си българска и византийска армия се сблъскват в легендарно сражение, завършило с победа за българите. След освобождението през 1878 г. тази традиция е възстановена и продължава до 1946-та. След демократичните промени за първи път богоявленски водосвет се извършва през 1993 г. От тогава до днес, всяка година почитаме паметта на героите и изправяме снага пред бойните знамена Няма военнослужещ, който да не е възпитан в благоговение пред знамето като пред светиня.Знамето свещена хоругва, бойна светиня която съединява около себе си мъжеството, храбростта, героизма и бойното майсторство на българските войни. Нашата свобода и националното ни единение не са ни дадени даром, те са извоювани с цената на саможертвата на хиляди български воини.. Историците не рядко отбелязват, че няма българско знаме, което да е пленено на бойното поле. Българската армия и днес остава символ на сила и патриотизъм, на морал и почтеност. Богоявленския водосвет е водосвет за Победа !

Photos

тържествен водосветтържествен водосвет