» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проведе се заседание на Областния съвет по етническите и интеграционни въпроси

17 February 2015 17:05,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 699
Снимка 1

На 17.02.2015 г. се проведе заседание на Областния съвет по етническите и интеграционни въпроси към областен управител - Сливен. То беше открито от председателя му Димитър Сяров – областен управител, и ръководено от Веска Вълчева – заместник областен управител.

В рамките на заседанието ресорните заместник-кметове – членове на съвета, докладваха относно механизма на разработване на общинските планове за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация. Те запознаха присъстващите с приоритетите и конкретните мерки в тях. Общинските планове за действие са с времеви обхват до 2017 г. И четирите общини са разработили плановите си документи съобразно приоритетите в Стратегията на област Сливен за интегриране на ромите (2014 – 2020 г.) и в изпълнение на Националната стратегия за интегриране на ромите. За обезпечаване на дейностите, общините са предвидили средства от бюджета си, но за постигане на целите ще се разчита много и на оперативните програми от новия програмен период. Плановете се приемат от съответния общински съвет и стават приложения към Стратегията на област Сливен.

По време на заседанието беше приет и Доклада за напредъка по изпълнението на Стратегия на област Сливен за интеграция на ромите (2012 – 2020) за 2014 г. Областните администрации имат задължението да изготвят такива доклади всяка година като част от мониторинга на Националната стратегия.

Бяха приети още отчет за дейността на ОССЕИВ за предходната година и индикативна програма за дейността му за 2015 г.

Photos

Снимка 2Снимка 3