» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев присъства на ритуал – поклонение по повод 132 – годишнината от освобождението на Сливен

15 January 2010 14:59,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1085
гости на церемонията

На 15.01.2010 г. от 11.00 часа на площад „17 януари” в квартал Клуцохор се проведе ритуал – поклонение по повод 132 – годишнината от освобождението на Сливен от османско иго. На тържествения ритуал присъстваха: заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев, главният секретар г-н Кирил Аврамов, председателят на общински съвет Сливен г-жа Мария Григорова, много граждани и ученици.

С тържествен строй военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделения посрещнаха командира си полк. Николай Спиров и официалните лица.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

В знак на признателност в памет на героите, отдали живота си за освобождението на Сливен, бяха поднесени венци и цветя от името на областния управител Марин Кавръков, държавни институции, обществени организации, политически партии и граждани.

През мразовитите януарски дни на 1878 година в Сливен влизат първите руски войни. Начело на ликуващото гражданство са първенците на града и духовенството. Сред посрещачите е и поетът на България и на бунтовен Сливен даскал Добри Чинтулов. Вече сляп, треперещ от вълнение и радост той произнася приветствено слово: „Елате, елате, така дългоочаквани гости, пристъпете със смела крачка в нашия град. Неговото население, измъчвано от тежките страдания, със сълзи на очи ви чака, с отворени обятия!” Тези думи са изписани на паметника на площад „17 януари” и тях четат поколенията и до днес. След освобождението на града от турско робство по време на Руско-турската освободителна война, повече от 15 000 българи от региона напускат заедно с оттеглящите се руски войници и се заселват в Румъния, Бесарабия и Южна Русия.

Photos

паметниквенец