» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областната епизоотична комисия прие превантивни мерки срещу заболяването туларемия

27 February 2015 15:37,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 623
Областната епизоотична комисия прие превантивни мерки срещу заболяването туларемия

На 27.02.2015 г. в Областна администрация Сливен се проведе заседание на Областната епизоотична комисия.

Заместник областният управител Камен Костов, откри заседанието, което бе свикано във връзка с регистрираните вече 14 случая на заболяването туларемия в различни областни на страната от началото на 2015 година. На заседанието бяха обсъдени спецификата на заболяването, обстановката и мерките за действие при евентуално откриване на случаи на туларемия в област Сливен.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии с много висока устойчивост: в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, в солено месо – 30 дни, в мляко – 104 дни, в хляб – 14 дни, в ларвите на кърлежите – до 8 месеца. Пряката слънчева светлина убива тези бактерии за 20 мин, температура от 60 градуса по Целзий – за 5 минути, дезинфектанти – също за няколко минути.

В естествени условия туларемията е инфекция на дивите животни. Първостепенно значение като източник и резервоар на инфекцията в природата имат мишевидните гризачи (полски и домашни мишки, воден плъх) и зайците. От тях заболяването може да засегне човека по:

-контактно-битов път проникване на заразата през кожата и лигавиците при пряк контакт с гризачи, зайци и др.; при ловуване дране на кожи, клане на животни, одраскване, порязване, замърсяване с кръв от болно животно;

-кръвен път – ухапване от кърлежи, по-рядко комари или други членестоноги;

-хранителен път – чрез заразена храна и вода, при попадане върху тях на урина и фекалии на болни животни, при консумация на месо от болни животни;

-въздушно-прахов път – вдишване на заразен прах при обработване на кожи и различни селскостопански дейности.

Болният човек не е източник на зараза.

Инкубационният (скрит) период е между 3 и 30 дни. Болестта най-често започва с треска, главоболие, обща отпадналост, болки в мускулите на цялото тяло, висока температура (до 39-40 градуса по Целзий). Следва развитие на разнообразни клинични форми със засягане на лимфните възли в различни органи и системи. Лечението на заболелите следва да се провежда в Инфекциозно отделение.

Основните предпазни мерки са:

– Да не се допускат плъхове в жилищните и производствените сгради и съоръжения;

– Да се осигури плъхонепроницаемост в помещенията за съхранение на хранителни продукти и питейна вода;

– Да се избягва пиене на вода от непроверени източници;

– Да се измиват обилно плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;

– Да се прави оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито;

– Да се използват лични предпазни средства при обработка на кожа или пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности.

 

Със заповед на Областния управител, във връзка с превенцията на населението в област Сливен, следва:

– Незабавно да се свикат общинските епизоотични комисии в общините Нова Загора, Котел, Твърдица и Сливен, за набелязване на конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на заболяването туларемия на територията на областта.

– Директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Сливен да създаде организация за запознаване на лечебните заведения в областта с проблема и насочване на вниманието им към възможността за възникване на туларемия в област Сливен.

– Ръководителят на Ловно-рибарски съюз Сливен да информира ловците за основните мерки за предпазване от туларемия чрез предоставен от РЗИ Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Сливен информационен материал.

– Директорите на РЗИ Сливен и ОДБХ Сливен при възникване на туларемия на територията на областта да организират съвместно епидемиологично и епизоотологично проучване и предприемане на противоепидемични мерки.

– Кметовете на общини Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица да предприемат мерки за стриктно извършване на дератизационни и дезинсекционни дейности на територията на съответната община.

Photos

Областната епизоотична комисия прие превантивни мерки срещу заболяването туларемия