» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район

24 March 2015 16:20,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 598
Заседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район

Днес 24.03.2015 г. от 10.00 ч. в залата на Областна администрация Сливен се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район под председателството на областния управител на област Сливен - г-н Димитър Сяров.

Участие взеха заместник-министърът на МРРБ Иван Аспарухов, представители на министерства, представители на Управляващите органи на Оперативните програми областни управители, кметове на общини в Югоизточен район, представители от организациите на работодателите и социалните партньори, представители на НПО и на академичните среди – университети и колежи на територията на района.

Заложени и обсъдени теми в заседанието бяха : Усъвършенстване и ефективно прилагане на законодателството в областта на регионалното развитие; Представяне на информация за хода на операциите по Оперативните програми (2007-2013г.) в Югоизточен район към края на 2014г.; Представяне на информация за одобрените Оперативни програми за програмен период 2014 - 2020 г.; Обсъждане и съгласуване на Актуализиран документ за изпълнение на Областната стратегия за развитие на област Сливен за периода 2015-2020 г.;

С оглед подобряване процеса по прилагане на регионалната политика, към членовете на съвета бе отправен призив в двуседмичен срок да представят конкретните си предложения за промени на разпоредбите на ЗРР и ППЗРР.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, представиха обобщена информация за напредъка в усвояването на СКФ в ЮИР - сключени договори, усвоени финансови средства и резултати от приключени проекти. Общият брой сключени договори по оперативните програми в ЮИР с натрупване към 16.02. 2015г. е 1054 бр. на стойност 2 715 109 371 лева. Най-голям брой проекти има област Бургас – 372 бр., следван от област Стара Загора - 332 бр., област Ямбол -178 бр. и област Сливен – 150 бр.

Най-голям размер от усвоените средства по оперативните програми в района има Оперативна програма „Транспорт” - 36 %, следвана от Оперативна програма „Околна среда ” - 32 % и Оперативна програма „Регионално развитие”-17 %, а най-нисък - Оперативна програма „Техническа помощ” - 6,6 %. Реализираните проекти на територията на Югоизточен район се изразяват в модернизирана местна и регионалната инфраструктура, обслужваща бизнеса и населението, подобрена икономическа и жизнена среда. Въздействието и ефектът от успешното реализиране на проектите по оперативните програми на територията на Югоизточен район целят постигане на устойчиво и балансирано регионално развитие.

В срещата бе представена и информация за одобрените Оперативни програми за период 2014 - 2020 г . – ОП „Развитие на човешките ресурси“; ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, ОП „Добро управление“ и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”.

В заложената последна тема на заседанието, членовете на Регионалният съвет за развитие обсъдиха и съгласуваха проекта на Актуализираната Областна стратегия за развитие за новия програмен период 2014-2020 г. на област Сливен.

Photos

Заседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район