» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител участва в заседанието на Междуведомствената работна група по състоянието на язовирите

26 March 2015 12:49,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 571
Снимка МОСВ

На 25.03.2015 г. областният управител Димитър Сяров участва в заседанието на Междуведомствената работна група по състоянието на язовирите, което се проведе в Министерски съвет. В него участваха областни управители, заместник-министри на МВР, МРРБ, МОСВ и Министерството на енергетиката, както и експерти от предприятие „Язовири и каскади“.

На заседанието министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че е по-важно средствата и усилията да бъдат влагани за превенция, отколкото за справяне с щетите. По време на работната среща бяха обсъдени мерките за превенция, които са заложени от МС. Коментирани бяха предложения, които биха могли да подпомогнат усилията в тази насока и в дългосрочен план.

Областните управители споделиха опита си при справянето с бедствената обстановка в някои области следствие на наводненията и обилните снеговалежи през последните месеци, както и впечатленията си от координацията и начина им на работа с представителите на централната власт и местните администрации.

Министър Василева заяви още, че има пълно взаимодействие между всички, представени на вчерашната среща, ангажимент за мобилизация и взаимодействие с общините по места. Сред предложенията на областните управители бяха и законодателни промени. Областните управители изразиха желание да участват в разработването на конкретните планове за управление на риска от наводнение.

По отношение на ситуацията в момента министър Василева подчерта, че нивата на реките на територията на цялата страна продължават да бъдат високи, тъй като температурите се покачват и са положителни в цялата страна.

Статистиката, която се проследява от НИМХ, показва, че оттокът, който се формира на територията на страната през февруари тази година, превишава с 45% формиранията през януари. В същото време е 5 пъти по-голям от този, който е формиран през месец януари миналата година. Затова с особено внимание се наблюдават поречията на реките в страната, особено на Марица, Арда и Места. Също така в долната част на поречието на Тунджа водите все още продължават да бъдат високи - в зоната на оранжевия код в района на Елхово.

Междуведомствената работна група беше създадена със заповед на министър-председателя през декември 2014 г. Тя има задачата до приемането на промени в Закона за водите да предоставя експертна помощ на областните комисии, свързана с техническото състояние на язовирите. Работната група ще предлага решения при неизпълнение на направени предписания и ще прави оценка за необходимите финансови средства за постигане на добро техническо състояние на язовирите и необходимата проводимост на речните легла.