Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

С награждаване на отличените учители от Област Сливен с почетното отличие „Неофит Рилски”, започна днес пресконференцията на Областния у

26 май 2008 15:01,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1044
111

Отличието под формата на грамота се присъжда всяка година от Министерство на образованието по повод 24 май за цялостна трудова дейност в сферата на образованието и бе връчено от г-жа Христина Чолакова.

Другата добра новина от брифинга е, че Министерство на здравеопазването е съгласувало подробния устройствен план за Сливенски минерални бани. Планът предстои да бъде обнародван в Държавен вестник, а след редица процедури и одобрен от Общински съвет-Сливен.

От пресконференцията стана ясно, че г-жа Христина Чолакова е заявила желание и готовност за съдействие за реализиране на идеята за включване на област Сливен в мрежата от панаирни центрове. Това е във връзка с оповестената идея на Министерство на икономиката и енергетиката и на „Международен панаир Пловдив" за създаване на мрежа от панаирни центрове на територията на нашата страна. Предимството на областта са силните местни фирми и браншови организации, работещи в икономическите сектори "Текстил", „Млекопреработка", „Винопроизводство" и „Машиностроене", които имат водещо място в областната икономика.

Във връзка с необходимостта от ремонт на съоръженията на Сливенски минерални бани и непрестанните течове е поискано съдействие от инж. Никола Кърнолски, директор на басейнова дирекция за Източнобеломорски регион. Областният управител очасква до две седмица становището относнно финансовата подкрепа за ремонта на съоръженията.

Зам. областният управител Фатме Мустафова, запозна присъстващите преставители на медиите с новите изменения в Закона за политическа и гражданска реабилитация, които са публикувани в Държавен вестник бр.26 от 7 март 2008 г. Видно от промените е разширен обхвата на репресираните лица, които могат да се ползват от закона, както и други преференции, които могат да ползват.

С програмата за по-добро регулиране 2008-2010 г., запозна журналистите г-н Радостин Койчев, зам. областен управител. Програмата беше приета на заседание на Министерски съвет от 17.04.2008 г. с основна цел, намаляване на административните пречки пред бизнеса и подобряване на административното регулиране. В първата специфична цел на програмата е заложена мярка за извършване на систематичен преглед за отстраняване на административните пречки и подобряване на административните режими върху стопанската дейност. Като начална стъпка в тази насока са предвидените конкретни административни режими, които ще бъдат премахнати и облекчени по предложение на бизнес организациите Един от тези решими, които правителството реши да премахне е режима "Регистрация на търговски обекти" в общините, които са го въвели в противоречие със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Главният секретар Кирил Аврамов, представи измененията в Наредбата за административното обслужване, обнародвана в Държавен вестник бр.47/20.05.2008 г., както и с изискванията на Закона за електронно управление. Една от промените е, че администрациите трябва да използват автоматизирани деловодно информационни системи с активирани функции за контрол по изпълнението на сроковете за предоставяне на услуги. Променени са и изискванията към Хартата на клиента. Тя трябва да се поставя на достъпно и видно място в служебните помещения, в които се обслужват потребителите. Предвидено е и подобряване на достъпа до административни услуги на хора с увреждания. В частта работно време се посочва, че администрациите трябва да осигуряват достъп до звената за обслужване в удобно за потребителите време.

На брифинга стана ясно, че Областна администрация – Сливен е включена в проект “Консултантска помощ по разработване и въвеждане на системи за управление съгласно международно признатите стандарти ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 и ISO 27001:2005 в до 100 (сто) администрации", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.