» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областната координационна група по проект на УНИЦЕФ България за област Сливен проведе първото си заседание за 2015 година

15 April 2015 16:16,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 686
Заседание на Областната координационна група по проект на УНИЦЕФ

На 15.04.2015 г., във връзка с реализиращия се на територията на област Сливен проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”, в Областна администрация Сливен заседава Областната координационна група, подпомагаща изпълнението на проекта.

При откриването на заседанието областният управител и председател на координационната група Димитър Сяров поздрави присъстващите, като увери, че имайки предвид насочеността на проекта и необходимостта от обща грижа за децата в област Сливен, правителството води политика, насочена към цялостни реформи, свързани с правосъдната и образователната система, както и с дейностите по закрила на детето. „Активната съвместна работа на Областната координационна група е изключително важна за подобряването на грижите за децата в област Сливен и подпомагането на техните близки, особено в случаите, в които става въпрос за деца в конфликт със закона или деца в риск – всички ние си даваме сметка, че грижите за такива деца са истинско предизвикателство и отговорност на всеки от нас е да подпомогнем и подобрим възможностите за това”, каза още Димитър Сяров.

Майя Грозданова от УНИЦЕФ България представи информация за осъществените и предстоящи дейности, свързани със създаването на услугите, планирани по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. В рамките на дейността на Синята стая в град Сливен, вече е проведено първото изслушване на дете. Процедурата е организирана и осъществена в добра координация между институциите и в присъствието на експерти от Шумен – психолог и социален работник. До края на април предстои откриване на Детска и младежка зона в кв. „Надежда”, която е филиал на Центъра за работа с деца на улицата. Очаква се да стартира дейността на Преходно жилище с капацитет четири деца и Наблюдавано жилище с капацитет четирима младежи за напуснали корекционно-възпитателни институции. Помещенията са ремонтирани и ще бъдат оборудвани с дарение от мебелна фирма. В момента се работи и по изграждане на Центъра за обществена подкрепа в гр. Нова Загора. Помещенията вече са определени, предстои провеждане на процедура за възлагане на ремонта им.

В гр. Котел е разкрита образователна услуга за деца на между 2 и 4-годишна възраст от уязвими семейства с цел превенция на незаписването и ранното отпадане от училище. Услугата ще функционира като част от Центъра за работа с деца на улицата в община Котел. Към момента се осъществява ремонт на помещенията на центъра.

Майя Грозданова посочи като добра практика възлагане на управлението на услугите, разкрити по проекта, на външен доставчик. Тя обясни, че за община Сливен са проведени вече 2 конкурса за делегиране управлението на Центъра за детско психично здраве и Синята стая, както и за делегиране управлението на Центъра за работа с деца на улицата, Преходното и Наблюдавано жилище. Първата година от дейността на всички услуги, създадени по проекта, ще бъде финансирана от УНИЦЕФ.

Това, което остава да бъде направено е създаването на специализиран Център за настаняване от семеен тип, както и разширяване и специализиране на приемната грижа.

При закриването на заседанието, заместник областният управител Веска Вълчева, имаща дългогодишен опит в сферата на социалните дейности, изрази своята увереност в това, че ако всеки от присъстващите е изцяло отдаден на работата си и вниква в същността на проблемите, децата в риск ще бъдат много по-малко. „Убедена съм, че с общите усилия на всеки един от нас, това ще се случи и ще се усети в много кратки срокове”, каза в заключение г-жа Вълчева.

Photos

Заседание на областната координационна група по проект на УНИЦЕФЗаседание на областната координационна група по проект на УНИЦЕФЗаседание на областната координационна група по проект на УНИЦЕФ