» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на Постоянната комисия по заетост за съгласуване на държавния план-прием за учебната 2010/2011 г.

26 January 2010 14:01,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1310
заседание

На 26.01.2010 г. в заседателната зала на областна администрация се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост за съгласуване на държавния план-прием за учебната 2010/2011 г. по професии и специалност в професионални гимназии, професионални училища и в паралелки за придобиване на професионална квалификация в общообразователни и специални училища на територията на област Сливен.

Председател на Постоянната комисия по заетост е областният управител г-н Марин Кавръков. На заседанието присъстваха заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев, който е и заместник председател на комисията, началникът на Регионалния инспекторат по образованието г-н Иван Славов, представители на регионалните структури на работодателите, които не са включени в състава на комисията и членовете на Постоянната комисия по заетост.

Заседанието се провежда в съответствие с изискванията на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и Закона за професионалното образование и обучение, съгласно които началникът на Регионалния инспекторат по образованието в срок до 01.02.2010 г. следва да предложи на министъра на образованието, младежта и науката да утвърди държавния план-прием по професии и специалности за учебната 2010/2011 г., като предложението следва да се съгласува с Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен и регионалните структури на работодателите.

На заседанието г-жа Славка Тошева – старши експерт по професионално образование в Регионален инспекторат по образованието – Сливен и член на Постоянната комисия по заетост, представи информация за мрежата от институции, осъществяващи професионално образование и обучение в област Сливен и изпълнението на държавния план прием за учебната 2009/2010 г.

Предложенията за държавен план-прием по професии и специалности за следващата учебна година са направени съобразно утвърдения от министъра на образованието списък на професиите за професионално образование и обучение и в съответствие с търсенето на кадри на пазара на труда.

Като изхождат от приоритетите в Областната стратегия и програмите за развитие на общините, отчитат наличието на информация за проявяващи се тенденции в търсенето на пазара на труда на територията на областта и осъзнавайки необходимостта от гъвкава политика при определяне на държавния план-прием по професии и специалности, 4 професионални гимназии са направили предложения за осъществяване на обучение за първи път през учебната 2010/2011 г. по нови за съответната гимназия професии или специалности, както следва:

- Професионална гимназия „Акад. Н. Неделчев” – Сливен, за професия: Организатор на туристическа агентска дейност, специалност Организация на туризма и свободното време(нова професия);

- Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Д. Табаков” – Сливен, за професия: Сътрудник в маркетингови дейности, специалност Маркетингови проучвания (нова професия);

- Професионална гимназия по механотехника – Сливен, за :

• професия: Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт, специалност Експлоатация на автомобилния транспорт(нова професия);

• професия Техник на енергийни съоръжения и инсталации, специалност Възобновяеми енергийни източници(нова специалност);

- Професионална гимназия по електротротехника и електроника „Мария С. Кюри”– Сливен, за :

• професия: Електротехник, специалност Електрообзавеждане на транспортна техника (нова специалност) ;

• професия: Електротехник, специалност Електроенергетика (нова специалност).

Постоянната комисия по заетост съгласува предложенията за държавния план- прием.

За следващата учебна 2010/2011 година не се предлага прием по едни и същи професии и специалности в две или повече училища в една и съща община.

Photos

заседаниезаседаниезаседание