» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Одобрени са резултатите от изпълнението на Плана за развитие на Югоизточен район

16 April 2015 17:09,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 632
Снимка

На заседанието си вчера правителството одобри докладите за резултатите от изпълнението на регионалните планове за развитие на Южен централен, Югозападен и Югоизточен райони за периода 2007-2013 г.

Документите са изготвени на база на последваща оценка, извършена от независими оценители през 2014 г. Те представят напредъка по изпълнението на целите и приоритетите на плановете за развитие на съответните райони, общото въздействие от изпълнението, оценката на ефективността на използваните финансови ресурси и съдържат препоръки относно провеждането на политиката за регионално и местно развитие в периода до 2020 г.

Югоизточен район бележи средни стойности по почти всички основни показатели спрямо районите от ниво 2. По отношение на създадения БВП и БДС регионалната икономика регистрира стабилност и устойчивост, близка до средната в страната. Въпреки предприетите мерки за привличане на инвеститори в района и подобряване на социално-икономическата конюнктура, бизнес условията остават непривлекателни за инвеститорите. Туризмът е единственият сектор от местната икономика, който отчита ръст, но все още остават предизвикателствата, свързани с качеството на обслужване и разнообразяване на туристическия продукт. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Коефициентът на заетост на населението намалява с 3,3% и нарежда района на трето място в страната. Продължава негативната тенденция на увеличение на безработицата, която през периода 2007-2013 г. нараства със 7,2 на сто.