» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Да изчистим област Сливен заедно!

16 April 2015 17:16,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 2323
Да изчистим област Сливен заедно!

„Да изчистим България заедно” е пълното наименование на тазгодишната национална инициатива на bTV, в която се включват все повече институции и граждани от цялата страна.

В Областна администрация Сливен на 16.04.2015 г. се проведе информационна среща, на която бяха обсъдени основните дейности по почистването, както и новостите спрямо миналогодишните кампании. Петата национална проява по почистване ще включва 5 отделни неделни дни, в които ще се почистват различни по вид проблемни зони в урбанизираните територии и извън тях.

 

Датите за 2015 година са:

10 май – това е определеният за Европейски ден за почистване – дейностите ще бъдат свързани с почистване в населените места;

17 май – по повод Деня на спорта, почистването ще бъде съсредоточено върху местата за отдих и спорт;

31 май – По повод Деня на детето ще бъдат почиствани детските площадки;

7 юни – по повод Национален ден на природните паркове, който се отбелязва на 8 юни, почистване ще се извърши в природните паркове и защитените територии в България;

27 юни - “Let`s do it, Danube!” – това е денят за почистване на водоеми и реки, като в национален мащаб значително внимание ще се отдели на р. Дунав.

 

На информационната среща присъстваха ръководният кабинет на Областна администрация, мениджърът на проекта – Мария Лазарова, изпълнителният директор на Асоциацията на еколозите от общините в България Николай Сиджимов, експерти по екология от общините в област Сливен, представители на Регионален инспекторат по образованието, Регионална здравна инспекция, горски стопанства, младежки и екологични организации.

През изминалата година, в рамките на кампанията, в област Сливен са почистени 31 нерегламентирани сметища и 19 маркирани места. За новата кампания е създадено мобилно приложение, наречено „Да изчистим България”, което може да бъде изтеглено както за информация на вече обозначени места, така и за обозначаване на нови нерегламентирани сметища и замърсени участъци – всеки, който разполага с приложението, може да снима и добави сигнал, който да бъде включен в картата. Така мястото може да бъде предвидено в дейностите в този от дните за почистване, в чиято категория спада.

Ръководствата на всичките 28 областни и 264 общински администрации отново са активни участници в предстоящото почистване, декларирайки своята готовност да съдействат в информирането, координацията, както и с лично участие.

Photos

Да изчистим област Сливен заедно!