» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на заседанието на Министерски съвет

23 April 2015 08:28,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 677
Снимка

На 22.04.2015 г. областният управител на Сливен Димитър Сяров беше поканен да присъства на заседанието на Министерски съвет.

Някои от по-важните решения, които бяха взети, са:

- Облекчават се административните процедури при възстановяване на средства на бенефициентите по европроекти. Правителството прие промени в Методологията за определяне на финансови корекции във връзка с нарушения, установени при възлагането и изпълнението на обществени поръчки и на договори по проекти, съфинансирани с европейски средства. С направените изменения се премахват излишни административни процедури. Целта е съкращаване на времето за верификация на исканията за плащане и съответно – ускоряване възстановяването на средствата на бенефициентите и приключване на проектите в срок.

- Утвърдени са таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2015/2016 г. Утвърденият от Министерски съвет документ е въз основа на предложенията на академичните ръководства на държавните ВУЗ, които са съобразени с ограниченията, установени в Закона за висшето образование – таксите да не надвишават 2/3 от диференцираните нормативи за издръжка на обучението. От такси за обучение са освободени курсантите във висшите военни училища.

- Предвижда се нов модел за подпомагане на пострадали от бедствия. Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита при бедствия. С него се въвежда механизъм за подпомагане за тези лица, които със собствени финансови средства не могат да се погрижат за застраховането на собствеността си за последици от бедствия. С предлагания нов модел за подпомагане на пострадалите от бедствия не се променя принципът за доброволност на застраховането на личното имущество, но положителен косвен ефект от предлаганите промени е да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите.

- Одобрена беше средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 година. Така например предвижда запазване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица в размер на 2600 лв. за целия прогнозен период. Предвижда се увеличаване на размера на минималната работна заплата (МРЗ), както следва: от 1 януари 2016 г. – 420 лв.; от 1 януари 2017 г. – 460 лв.; за 2018 г. размерът на МРЗ ще се запази на нивото от 2017 г. - 460 лева.

Прогнозата за разходите за пенсии е разработена при продължаване действието на т.нар. „швейцарско правило” или осъвременяването е от 1 юли на съответната година на пенсиите с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Процентите за индексация са съответно: 2% за 2016 г.; 2,8% за 2017 г.; 3% за 2018 г.

През 2015 г. се очаква реалният растеж на българската икономика да бъде до 1,4 на сто. В периода 2016-2018 г. той плавно ще се ускори, с основен принос на частното потребление и инвестициите, като за периода 2016-2018 г. е както следва: 1,7% за 2016 г., 2,3% за 2017 г. и 2,1% за 2018 година.

- В прогнозата за 2016 г. е разчетено увеличение на текущите разходи с 9,8 млн. лв. по бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет спрямо ЗДБРБ за 2015 г., от които 5,6 млн. лв. във връзка с прогнозното увеличение на минималната работна заплата и 4,2 млн. лв. за извънучилищните педагогически учреждения, които от тази година се финансират по стандарти. Предвидено е увеличението с 1069 на децата в яслените групи в ОДЗ и с 25 на здравните медиатори.

Определено е увеличение средно с 2% на стандартите за специализирани институции за предоставяне на социални услуги, като се предвижда да отпаднат домовете за деца с физически увреждания. Местата в специализираните институции са намалени с 353. За социалните услуги, предоставяни в общността, стандартите са увеличени средно с 3%, като е приложен диференциран подход за увеличението. Местата за социалните услуги, предоставяни в общността, са увеличени с 867.