» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Състоя се кулминацията на проекта на Областна администрация Сливен „Вечер на етносите в песен, танц, цвят и вкус”

28 May 2008 16:42,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1218
111

На 26.05.2008 г. от 16.00 ч. в двора на Детски комплекс Сливен се проведе „Празник на етносите", чийто домакин бе областният управител - г-жа Христина Чолакова. Инициативата уважиха Ангел Иванов, зам-министър на Министерство на държавната администрация и административната реформа, Катя Дойчева, кмет на община Твърдица, Радост Костова, зам. кмет на община Сливен, кметовете на селата Жълт Бряг и Баня, директори и експерти от общините и културните институции на територията на областта, членовете на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси, представители на НПО, граждани и медии. Състави от цялата област на живо, с песен, с танц и вкус показаха как празнуват хората от Сливенския край.

Наред с празника беше аранжирана и кулинарна изложба, на която представители на седемте етнически общности показаха традиционни кулинарни произведения, приготвяни с много умение и любов за празничната трапеза.

 

Беше представен и календар на празниците на етносите - „Празникът - моят и на другия до мен", изготвен и отпечатан в рамките на проекта. Изданието представя в текст и картина големите празници, които етносите отбелязват през годината.

 

Представители на българи, роми, турци, арменци, каракачани, руснаци и евреи представиха как чрез своето културно наследство – песни, танци, обреди, традиционни ястия, общуват помежду си, за да опознаят другия до себе си.

 

Проектът се финансира от Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси, а партньори на Областна администрация са неправителствени организации на етническите общности, членове на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси.

Photos

9992223337778881212221254353