Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Да почетем и споменем Димитър Кавръков

02 февруари 2010 09:13,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 2175
Ларго

Да почетем и споменем Димитър Кавръков

 

 

На 2 февруари 2010 г. се навършват 100 г. от рождението на Димитър Атанасов Кавръков.

 

Димитър Кавръков е роден на 2 февруари 1910 година в град Сливен в кв.”Ново село”. Фамилията му е от стар сливенски род. Баща му Атанас Николов Кавръков е художник иконописец и резбар.

През 1928 година завършва резбарския отдел на мебелното училище в Сливен при художника резбар Петър Дамянов – баща на поета Дамян Дамянов.

В 1933 година е приет студент в Художествената академия в София, в приложния отдел при скулптора проф. Атанас Дудолов и в 1938 година завършва с отличен успех академията.

От 1930 година работи непрекъснато в областта на изобразителното изкуство, създавайки декоративни фигури на животни за паркова украса и фонтани, портрети на герои от близкото и далечното минало на нашия народ от камък и дърво.

След едногодишен учителски стаж в гр. Русе в училището за вътрешна архитектура и мебелировка учителствува в Етрополе, Котел и Сливен, в промишлени училища по дървообработване, като преподавател по рисуване, история на изкуството и резбарство. Пенсионира се през 1970 година.

Участвал е редовно от 1934 година в колективните художествени изложби със скулптура в Сливен, областни в Бургас, окръжни в Стара Загора и Ямбол. В националните художествени и приложни изложби в София.

На изложението в Париж през 1937 година за българския художествен отдел участва със скулптурата „Циганка”. По значителни творби от творчеството му са: „Циганка” от дърво, притежание на художествена галерия – Сливен, „Политзатворник” – гипс, „Надпяване” – камък, „Плодородие край Тунджа” – дърво, притежание на НХГ и „Възрожденец”, притежание на ХГ – Казанлък.

Член на Съюза на българските художници от 1947 година. За високо художествено постижение в областта на изкуството му е дадена почетна значка „Златна емблема” на град Сливен през 1970 година.

Носител на голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”.

 

Снимки

Ново селопл. Васил ЛевскилисичетигърягуарМиткоПаньостарец