» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проведе се заседание за учредяване на Областен координационен механизъм по деинституционализация

04 June 2015 15:26,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 551
ОКМД

На 04 юни 2015 г. в Областна администрация Сливен се проведе работна среща, на която бе сформиран Областен координационен механизъм по деинституционализация.

По инициатива на неправителствената организация „Надежда и домове за децата“ с изпълнителен директор Георги Симеонов, чиято идея бе подкрепена от областния управител Димитър Сяров, на срещата бе подписан Меморандум за сътрудничество за прилагане на Координационния механизъм като инструмент за междуинституционална работа и взаимодействие между всички участници в процеса на деинституционализация.

Георги Симеонов информира присъстващите за основните дейности на организацията – тя фокусира своята работа в подкрепа на децата от възрастовата група 0 – 3 години и техните семейства, защото изоставянето на бебета води след себе си травми, които остават за цял живот и пречат на тези деца да израснат като пълноценни възрастни хора.

Областният управител изрази увереността си, че това сътрудничество между всички представители на институции и организации, присъстващи на срещата, ще има положителен принос в насока превенция на изоставянето на деца.

„Изоставянето на деца у нас продължава да е тревожна практика и е важно да се работи координирано за решаване на проблемите в тази насока. Заседанието днес ще постави началото на дейността на Областния координационен механизъм по деинституционализация (ОКМД) в област Сливен, който се създава с цел да осигури ефективна координация и взаимодействие при изпълнение на политики за деинституционализация. Чрез въвеждането му ще се решават конкретни казуси на семейства и деца в риск, ще се търсят възможно най-адекватните решения, спрямо нуждите и потребностите им“, поясни Димитър Сяров.

Г-н Симеонов представи информация за ползите от функционирането и практическото приложение на Областния координационен механизъм по деинституционализация, след което бе приет Правилник за организацията и дейността на Областния координационен механизъм по деинституционализация за област Сливен.

Съставът на ОКМД е определен със заповед на Областния управител и влкючва представители на следните институции: общини на територията на област Сливен, Окръжен съд – Сливен и районните съдилища на територията на областта, Окръжна прокуратура - Сливен и районните прокуратури на територията на областта Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Сливен, Регионална здравна инспекция Сливен, Областна дирекция на МВР Сливен, Дирекции „Социално подпомагане“ – Отдели „Закрила на детето” в област Сливен, Регионален инспекторат по образованието - Сливен, неправителствени организации, болници (в които има родилни отделения) и неправителствени организации.

Структурата на Областния координационен механизъм по деинституционализация включва постоянни и асоциирани членове. Председател е областният управител, а заместник-председател – ресорният заместник областен управител Веска Вълчева.

Photos

ОКМДОКМД