» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Регионална среща на ученическите съвети се проведе в областна администрация Сливен

12 June 2015 15:01,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 801
Снимка 1

На 12.06.2015 г. в областна администрация Сливен се проведе регионална среща по проект „Насърчаване на участието на децата чрез засилване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище“. Участие в срещата взеха представители на всички ученически съвети от област Сливен.

Форумът беше открит от заместник областния управител Камен Костов. Той приветства участниците и заяви подкрепа за добрите инициативи на съветите на децата и на всички млади хора от областта. Те могат и трябва да допринесат за промяна в политиките, насочени към децата и младежите, както на местно, така и на национално ниво. Г-н Костов призова присъстващите да търсят подкрепа и да включват областна администрация в мероприятията си за осъществяването на добрите идеи.

По време на регионалния форум Анета Калчева – координатор на проекта, и Румен Минковски – заместник директор на Фондация „Партньори – България“, направиха преглед на напредъка по проекта досега и представиха основните направления за работа през следващия период. Ученици от училищните съвети пък презентираха инициативите, които са реализирали.

Беше обсъдено бъдещето на съветите, в т.ч. планът за развитие, ангажираността на възрастните, работни групи и др. Предстоят 10 обучения, 45 работни срещи на общинските и областния съвети на децата, национална кръгла маса, както и кандидатстване за малки грантове за финансиране на инициативи, с които децата и младежите да променят средата, в която живеят.

Форумът завърши с награждаване на учениците от съветите – бяха връчени награди за активна дейност.

Проектът „Насърчаване на участието на децата чрез засилване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище“ стартира през 2012 г. по инициатива на ДАЗД, с подкрепата на УНИЦЕФ, Министерството на образованието и науката и Национална мрежа за децата и се изпълнява от Фондация „Партньори – България”. Целта му е пилотно въвеждане и осигуряване на устойчивост на цялостен механизъм за участие на децата; проектиране и създаване на благоприятна среда и оперативна рамка за участието на децата на училищно, общинско, областно и национално равнище. Пилотните структури по проекта са: един Областен детски съвет в Сливен; 8 - Общински детски съвети в Сливен, Котел, Твърдица, Нова Загора, Благоевград, Гоце Делчев, Монтана, Вършец; 17 - Училищни детски съвети. В област Сливен училищни съвети функционират в СОУ „Й. Йовков“ и 6 СОУ „Бр. Миладинови“ в гр. Сливен, СОУ „Й. Йовков“ – Твърдица и СОУ „Г. Каравелов“ – Шивачево, Соу „Г. С. Раковски“ – Котел, СОУ „И. Вазов“ и ПГТТ „Ат. Димитров“ в Нова Загора.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6