Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие беше дискутиран от Съвета по регионална политика

29 юни 2015 10:33,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 743
Снимка

На 24.06.2015 г. областният управител Димитър Сяров, в качеството му на член на Съвета по регионална политика, взе участие в заседание на съвета, което се проведе в София. То беше открито от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов.

По време на заседанието бяха представени проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие (ЗРР) и информация за напредъка по разработването на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, планинските, полупланинските и граничните слабо развити райони.

Подготвеният от МРРБ законопроект за изменение на ЗРР осигурява по-добро взаимодействие и приложимост на законодателството на ЕС в областта на кохезионната политика за периода 2014-2020 г. и националното законодателство. Промените са базирани на изводи и препоръки от направената оценката на въздействието на действащата нормативна уредба в областта на регионалното развитие и на предложенията за нови регулации на заинтересованите страни и партньори, включително в рамките на регионалните съвети за развитие в районите от ниво 2, както и на основата на натрупания административен опит в процеса на прилагане на законодателната рамка.

Проектопредложенията са свързани с усъвършенстване, надграждане и хармонизиране на действащия закон за регионалното развитие в съвременните условия, без да налагат съществени промени във философията и механизмите за неговото прилагане. Промяната е насочена към: постигане на ефективно прилагане в пълнота разпоредбите на закона, нормативно регламентиране на взаимовръзките между стратегическото планиране на регионалното развитие и програмирането на помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове, промяна на подхода за определяне обхвата и подпомагане на районите за целенасочена подкрепа, регламентиране на връзките и йерархичната обвързаност на стратегическите документи за регионално развитие и концепцията и регионалните схеми за пространствено развитие, подобряване и допълване съдържанието на стратегическите документите, регламентирани със ЗРР и засилване на интегрирания подход за планиране на регионалното, местното и градското развитие, разширяване функциите на органите за управление на регионалното развитие, така че регионите да могат още по-активно да участват в определянето на политиката за регионално развитие.

Важна цел на промените е и подобряването на координацията на секторните политики на регионално ниво и отчитане на териториалната специфика, проблеми и потенциали при формирането на тези политики. Някои от промените допринасят за намаляване на административната тежест на общините, тъй като ще отпадне изискването за разработване на концепция за пространствено развитие на община.

Разработването на Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони цели преодоляване на икономическата изостаналост на определени райони, привличане на инвестиции, повишаване заетостта на населението и намаляване на вътрешно регионалните различия. Тя включва 3 географски обособени района, покриващи общо 34,2% от националната територия: 51 общини от 5 области на Северозападен район, 40 общини от 6 области в Родопите и 5 общини от 3 области в Странджа-Сакар, както и други изостанали планински, полупланински и погранични райони, които предстои да бъдат дефинирани от БАН.

Очаква се програмата да бъде изготвена до края на месец ноември.