Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител проведе среща с биволовъдите от региона

17 февруари 2010 09:09,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1101
среща

Днес в залата на Областна администрация Сливен се проведе среща с биволовъди от областта и представители на регионалните държавни структури, ангажирани с животновъдството и земеделието. На нея присъстваха доц. Васил Николов - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството и г-жа Янка Стефанова - директор на Регионална дирекция за селекция и репродукция на животновъдството – Сливен. Срещата беше във връзка с изпълнението на Оперативна цел 3 „Стимулиране развитието на конкурентоспособно селско стопанство в Област Сливен” от Оперативния план за 2010 г. Основната цел на срещата беше да се обсъди стратегия за подпомагане на биволовъдството.

Г-н Кавръков обясни мотивите си за тази инициатива. По думите му има добри възможности да се привлече финансов ресурс и да се намери една все още незапълнена пазарна ниша в животновъдството – за продуктите от биволско мляко все още няма квоти в ЕС. Г-н Кавръков пое ангажимента с целия капацитет на Областна администрация Сливен да съдейства за развитието на биволовъдството и в това отношение областта да стане водеща за страната. Освен това Регионалната дирекция за селекция и репродукция на животновъдството - Сливен е най-добре работещата в България. Амбицията на областния управител е да се съдейства дирекцията да стане не само национален, но и световен център в тази сфера.

Според доц. Николов в Европа имаме уникален шанс да намерим пазари чрез тези продукти, защото има ниши само в биволовъдството и млечното овцевъдство. В Сливенско са се отглеждали много биволи, а целта е този подотрасъл да се възстанови и да се издигне в национална политика. Популацията обаче е малка и няма качествен материал. Затова е необходимо да се чуят предложенията на биволовъдите и да се потърсят стимули за тях. Той изрази своята надежда инициативата оттук да намери приложение на национално ниво.

От своя страна биволовъдите споделиха своите проблеми, пред които са изправени в ежедневната си работа.

На срещата стана ясно, че задължително условие за получаване на финансиране е животните да бъдат регистрирани, а след това и сертифицирани за произход и порода.

Освен това е готова Наредба за директните продажби от малки ферми. Г-н Кавръков пое ангажимента да изпрати писмо до министъра на земеделието и храните, с което да се подкрепи тази мярка като много необходима за развитието на средните и дребни животновъди, в т.ч. биволовъди. В писмото областният управител ще постави и исканията на биволовъдите от областта.

От ОД „Земеделие” и ОД „Съвети в земеделието” изразиха готовност да подпомогнат биволовъдите с консултации и организиране на обучения веднага след като Наредбата влезе в сила и всеки път, когато бъдат отворени мерки по Програмата за развитие на селските райони.

Търсят се и начините за привличане на средства от Програмата на Долна Саксония, по която биволското мляко и млечни продукти се изкупуват директно от Европейския съюз.

Снимки

срещасрещасреща