Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Съобщение на Дирекция «Консулски отношения» на МВнР относно прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид ...

16 февруари 2010 14:19,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1443

Съобщение на Дирекция «Консулски отношения» на МВнР относно прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид от дипломатическите и консулските представителства на Р България в чужбина

 

Дирекция «Консулски отношения» информира, че на 12 февруари 2010 г. бе обнародван новия Правилник за издаване на българските лични документи (Обн. ДВ. бр.12 от 12 Февруари 2010г.).

Съгласно § 7. (2) от Преходните и Заключителни разпоредби на Правилника за издаване на българските лични документи «Срокът на валидност на паспорта без електронен носител на информация може да бъде продължен еднократно за срок до 1 декември 2010 г. от дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина, като за това се уведомява органът, който го е издал.»

Във връзка с горното, и в допълнение на свое съобщение от 19 януари 2010 г. на Дирекция «Консулски отношения» относно прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид от дипломатическите и консулските представителства на Република България, всеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, може да се обърне към представителствата на Република България в чужбина с молба за продължаване валидността на паспорт без елекронен носител на информация (стар вид), като този срок може да бъде продължен еднократно до 1 декември 2010 г.

Срокът на валидност на паспорта не се продължава в случай, че документът е нередовен съгласно § 1., т. 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за българските лични документи.

Срокът на валидност може да бъде продължен само в случай, че той не е изтекъл към датата на полагане на подписа на длъжностното лице на стр. 3 от паспорта.

Дирекция „Консулски отношения” на Министерство на външните работи напомня, че Министерство на вътрешните работи официално обяви датата 29 март 2010 г. като начало за прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид.

В тази връзка от 15 февруари 2010 г. дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина преустановиха приемането на заявления за издаване на български документ за самоличност – паспорт, като при спазване на посочените по-горе условия, българския гражданин може да поиска продължаване срока на валидност еднократно до 1 декември 2010 г. на паспорт без електронен носител на информация, или издаването на Временен паспорт.

Също така след 15 февруари 2010 г. българските представителства в чужбина ще продължат да приемат заявления за издаване на лична карта и свидетелство за управление на МПС, но не и на паспорт без електронен носител на информация.

От 29 март 2010 г. в дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина, в които има изградени биометрични гишета, ще започне прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид.

Дирекция «Консулски отношения» напомня на българските граждани, че българските лични документи са валидни до изтичането на срока им, като не съществува задължение за подмяна на документи от стария вид с документи от новия вид.