» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител проведе среща с биволовъдите от региона

17 February 2010 09:09,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1107
среща

Днес в залата на Областна администрация Сливен се проведе среща с биволовъди от областта и представители на регионалните държавни структури, ангажирани с животновъдството и земеделието. На нея присъстваха доц. Васил Николов - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството и г-жа Янка Стефанова - директор на Регионална дирекция за селекция и репродукция на животновъдството – Сливен. Срещата беше във връзка с изпълнението на Оперативна цел 3 „Стимулиране развитието на конкурентоспособно селско стопанство в Област Сливен” от Оперативния план за 2010 г. Основната цел на срещата беше да се обсъди стратегия за подпомагане на биволовъдството.

Г-н Кавръков обясни мотивите си за тази инициатива. По думите му има добри възможности да се привлече финансов ресурс и да се намери една все още незапълнена пазарна ниша в животновъдството – за продуктите от биволско мляко все още няма квоти в ЕС. Г-н Кавръков пое ангажимента с целия капацитет на Областна администрация Сливен да съдейства за развитието на биволовъдството и в това отношение областта да стане водеща за страната. Освен това Регионалната дирекция за селекция и репродукция на животновъдството - Сливен е най-добре работещата в България. Амбицията на областния управител е да се съдейства дирекцията да стане не само национален, но и световен център в тази сфера.

Според доц. Николов в Европа имаме уникален шанс да намерим пазари чрез тези продукти, защото има ниши само в биволовъдството и млечното овцевъдство. В Сливенско са се отглеждали много биволи, а целта е този подотрасъл да се възстанови и да се издигне в национална политика. Популацията обаче е малка и няма качествен материал. Затова е необходимо да се чуят предложенията на биволовъдите и да се потърсят стимули за тях. Той изрази своята надежда инициативата оттук да намери приложение на национално ниво.

От своя страна биволовъдите споделиха своите проблеми, пред които са изправени в ежедневната си работа.

На срещата стана ясно, че задължително условие за получаване на финансиране е животните да бъдат регистрирани, а след това и сертифицирани за произход и порода.

Освен това е готова Наредба за директните продажби от малки ферми. Г-н Кавръков пое ангажимента да изпрати писмо до министъра на земеделието и храните, с което да се подкрепи тази мярка като много необходима за развитието на средните и дребни животновъди, в т.ч. биволовъди. В писмото областният управител ще постави и исканията на биволовъдите от областта.

От ОД „Земеделие” и ОД „Съвети в земеделието” изразиха готовност да подпомогнат биволовъдите с консултации и организиране на обучения веднага след като Наредбата влезе в сила и всеки път, когато бъдат отворени мерки по Програмата за развитие на селските райони.

Търсят се и начините за привличане на средства от Програмата на Долна Саксония, по която биволското мляко и млечни продукти се изкупуват директно от Европейския съюз.

Photos

срещасрещасреща