» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова изпрати предложение до министъра на държавната администрация и административнат

10 June 2008 14:05,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1003

То е за децентрализация на дейността на Института по публична администрация и европейска интеграция, като един от обучителните центрове да е ситуиран в Сливен.

„Миналата седмица участвах в конференция в Солун - Гърция на тема „Сътрудничеството между Гърция и България във връзка с обучението на кадри от държавната администрация" и имам впечатление как е протекъл там този процес. В резултат на проведената децентрализация на дейността на Националния център за държавна администрация и самоуправление със седалище в Атина са създадени в страната 12 регионални института за квалификация, които активно работят по фондовете на ЕС. Ползата от тяхното функциониране е проучване на нуждите на обучение на регионално ниво, намаляване стойността на обученията и използване на местния научен потенциал", сподели пред журналисти г-жа Чолакова.

Преценяйки, че добрата практика може успешно да се приложи и у нас, областният управител на Сливен предлага на министър Василев да се помисли и за децентрализиране на дейността на ИПАЕИ. Според г-жа Чолакова реализирането на подобна идея ще доведе до същите положителни резултати, каквито са отчетени и в Гърция. Аргументите й се подкрепят от това, че ИПАЕИ е бенефициент по 3-годишен проект по програма ФАР за изграждане на мрежа от регионални обучителни центрове, която да подпомогне изпълнението и прилагането на правото на ЕС, и в резултат на този проект се създадоха 6 обучителни центъра в страната, единият от които е в Областна администрация – Сливен.