Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният координационен механизъм по деинституционализация за област Сливен проведе заседание

01 септември 2015 13:23,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 686
Областният координационен механизъм по деинституционализация  за област Сливен проведе заседание

На 31.08.2015 г. в Областна администрация Сливен се проведе заседание на Областния координационен механизъм по деинституционализация (ОКМД), което премина под ръководството на заместник областния управител Камен Костов и в присъствието на Елена Петкова – национален експерт по детски политики към организация „Надежда и домове за децата – клон България”, Майя Грозданова – консултант „Закрила на детето” в УНИЦЕФ България и постоянните и асоциирани членове на механизма.

На заседанието бяха обсъдени успехите и предизвикателствата на приемната грижа в област Сливен като важна част от процеса на деинституционализация.

„Развитието на услугите за приемна грижа е важна част от дейностите по извеждане на децата в семейна среда, каквото е основното желание на всички нас, които сме се събрали тук днес. Това, както и всичко, свързано с бъдещето на децата, е наша отговорност – на цялото общество. Затова трябва да дадем всичко от себе си – в днешната и в следващи срещи на тази тематика, да търсим начин да помогнем на децата да се развиват по най-добрия начин”, каза заместник областният управител при откриването на срещата, след което представи г-жа Елена Петкова.

Тя представи добри практики на „Надежда и домове за децата – клон България” от област Русе. По думите на г-жа Петкова, това е първата област, в която са закрити всички домове за деца, като по-голямата част от децата са настанени в приемни семейства, а останалите – в различни центрове от семеен тип.

Участниците споделиха добри практики от своята работа, както и обмениха идеи за последващи съвместни дейности с цел превенция от нежелана бременност, ранна раждаемост и ранно изоставяне.

Предложена беше и идея за съвместна работа на родилните отделения и експерти от неправителствени организации, които да се включат в борбата с изоставянето на деца и в успешната работа с намирането на приемни семейства в случаите, в които изоставянето е вече факт.

Членовете на съвета счетоха за уместно преди следващото заседание на ОКМД да се проведе работна среща между организациите от неправителствения сектор, за да могат те да синхронизират своята работа и да открият механизми, по които да постигат по-високи резултати с общи усилия.

В края на срещата заместник областният управител Камен Костов заяви, че очаква да бъде информиран за намеренията на НПО сектора в област Сливен, за да може ръководният и експертният екип на Областна администрация Сливен да оказва съдействие при необходимост.

Снимки

Областният координационен механизъм по деинституционализация  за област Сливен проведе заседаниеОбластният координационен механизъм по деинституционализация  за област Сливен проведе заседаниеОбластният координационен механизъм по деинституционализация  за област Сливен проведе заседание