» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Церемония по връчване на годишния приз на „Фондация за прозрачни регламенти” за 2009 г.

18 February 2010 13:34,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1005

На 18.02.2010 г. на тържествена церемония в Конгресния център на Панаирния град в Пловдив „ФОНДАЦИЯ ЗА ПРОЗРАЧНИ РЕГЛАМЕНТИ” връчи за втори път своя приз за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации. Церемонията бе заключителен панел на Общото събрание на НСОРБ и се проведе под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов. Събитието бе уважено от областни управители, кметове на общини, председатели на общински съвети, и други гости.

Наградата идентифицира и показва пред широката общественост, пред отговорните институции в нашата страна и ЕС добрите практики от дейността на българската администрация и положителния ефект от партньорството й с неправителствения сектор.

Призът представлява годишна преходна статуетка, изработена от българския скулптор Райнис Гелов по идея и задание на настоятелството на фондацията и символизираща добрата воля за „отваряне” на администрациите към гражданите и бизнеса.

 

Венелин Узунов, секретар на Президента по взаимодействието с местните власти, връчи статуетките на победителите за 2009 г. в четирите категории на приза:

• Областна администрация Варна – в категория «Най-прозрачна областна администрация»;

• Общинска администрация Добрич – в категория «Най-прозрачна общинска администрация»;

• Областна администрация Смолян с практиката „Взаимодействие и сътрудничество за подобряване на прилагането на здравната политика към децата в Област Смолян” – в категория «Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията»;

• Общинска администрация Козлодуй с практиката „Информационно издание „От и за Общината” – в категория «Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията».

На 14 юли 2009г. при първото връчване на приза, Областна администрация – Сливен спечели наградата „Най-прозрачна областна администрация” на Фондация за прозрачни регламенти. Това се случи в София по време на Националната конференция по проект „Прозрачност и публичност на действията на областните и общинските администрации-гаранция за почтено и добро управление” на оперативна програмата „Административен капацитет”.

Областна администрация-Сливен получи високото отличие заради въведените в ежедневната работа на администрацията практики и модели, осигуряващи прозрачност, което води до повишаване на интереса и доверието на гражданите към дейността на администрацията. За непрекъснатото подобряване на информираността на обществеността Областна администрация-Сливен поддържа свой интернет сайт, издава месечен информационен бюлетин, обслужва гражданите на принципа „Едно гише”, поддържа непрекъснат контакт с медиите, създадено е и информационно табло, осигуряващо на гражданите постоянен достъп до информация относно конкурси и търгове, организирани от администрацията.

Класирането в категории „Най-прозрачна областна администрация” и „Най-прозрачна общинска администрация” тази година бе извършено от комисия с председател Ангел Иванов (бивш зам.-министър на държавната администрация) и членове: Благой Станчев (парламентарен секретар на НСОРБ), Иван Игов (психолог, управител на „Агенция Еврика”), Ренета Николова (журналист от БНТ, председател на УС на „Клуб – журналисти срещу корупцията”), Петър Стоянов (председател на УС на „Българска асоциация на микропредприятията”), Славея Христова (зам.-председател на УС на сдружение „Болкан Асист”), Петър Петров (консултант по проекти на Програмата на ООН за развитие), Елка Неделчева (експерт с дългогодишен опит в структури на местното и регионалното управление), Таня Милушева (репортер в програма „Хоризонт” на БНР).

Вотът на гражданите в гласуването на интернет страницата на „Фондация за прозрачни регламенти” (www.ftr-bg.org) определи носителите на приза в категориите за най-добра практика на партньорство с гражданското общество.