Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна среща във връзка със зачестилите случаи на хвърляне на камъни по пътнически влакове по време на движение и поставяне на препятстви

10 юни 2008 08:55,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 933
111

Поводът бе адресирано до областния управител писмо от ръководството на Поделение за пътнически превози - Пловдив /ППП-Пловдив/ към „Български държавни железници пътнически превози" ЕООД, с което информират за зачестилите инциденти. Наред с големи щети за железниците, това често води и до пострадали пътници.

Целта на работната среща бе предвид сериозността на проблема и невъзможността той да бъде решен от една институция, всички заедно да помислят как да бъдат предотвратени подобни инциденти в бъдеще.

Срещата бе ръководена от областния управител Христина Чолакова. Присъстваха зам.-областният управител Радостин Койчев, представители на ППП – Пловдив, общините Сливен и Нова Загора, РПУ, РУ „Транспортна полиция"-Бургас, общинските комисии по безопасност на движението и за борба с проявите на малолетни и непълнолетни, РИО на МОН и училища от двете общини.

Изтъкнато бе, че на територията на ППП-Пловдив най-много случаи на пострадали пътници има в Сливенска област, като бяха конкретизирани и критичните участъци. В община Сливен това е ж.п. надлезът между товарна и пътна гара Сливен. Другите невралгични точки са между гарите Чинтулово и Сливен, района на с. Селиминово, в община Твърдица – района на с. Сборище и гр. Шивачево, в община Нова Загора - района на кв. „Шести". В хода на срещата стана ясно, че над 60% е разкриваемостта на подобни престъпления и от страна на институциите се работи активно в насока превенция, в резултат на което инцидентите т.г. са намалели. Това обаче не е достатъчно и е необходимо е да се положат повече усилия.

Бяха набелязани и конкретни мерки: Ще бъде засилен контролът в критичните участъци, в това число и с наети по програмата за временна заетост. При инциденти веднага ще бъдат уведомявани кметовете на съответните общини и местните РПУ, за да се предприемат навреме мерки за разкриване на извършителите. На свои заседания педагогическите съвети в училищата ще набележат мерки за превенция сред учениците. Ще се работи още с родителите, както и с т.нар. неформални ромски лидери. Ще бъдат изнасяни беседи пред учениците за резултатите от подобни посегателства и ще се организира конкурс за рисунка по темата. По време на срещата се породи идеята влаковете да бъдат снабдени с високоскоростни камери, които да заснемат извършителите на подобни посегателства.