Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Eксперти от отдел „Регионално развитие” при Областна администрация-Сливен взеха участие в организиран от МРРБ семинар в рамките на проек

10 юни 2008 08:57,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 908

Проектът е съвместна инициатива на ПРООН, МРРБ и МОСВ и се изпълнява в периода 2007-2010.

Темата на семинара бе „България, Корнуол и Югозападна Англия: в търсене на възможности за „зелени" регионални партньорства", а основната цел - да запознае представители на областите и общините в България с възможностите за сътрудничество с региона от Югозападна Англия. Лектори на семинара бяха г-н Брайън Шипман, ръководител направление „Европейска политика и развитие" към Градския съвет на Корнуол и г-н Фил Маквей, директор „Европейски програми" при Регионална агенция за развитие на Югозападна Англия. На проявата присъстваха представители на Програмата на ООН за развитие, на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, областни и общински администрации от Стара Загора, Ямбол, Сливен, Силистра, Балчик, Враца и др.

В рамките на семинара областните и общински администрации имаха възможност да споделят идеи за бъдещо сътрудничество с регион Корнуол в сферата на устойчивия туризъм, развитие на селските райони, селско стопанство, възобновяеми източници на енергия и образование. Единствено две администрации - Областна администрация-Сливен и от Община Стара Загора, представиха презентации. Идеята за сътрудничество, представена от експертите от Областна администрация-Сливен, бе на тема „Развитие на селските райони" и по-конкретно развитие на междурегионално партньорство за подготовката на „Зелена програма за развитие на селските общини в област Сливен". Представителите на Корнуол проявиха подчертан интерес към бъдещо партньорство с Областна администрация-Сливен и пожелаха да им бъде предоставена по-детайлна информация за областта. Такава вече е подготвена от отдел „Регионално развитие" и предстои да бъде изпратена.

Споделяйки своя опит, лекторите подчертаха изключително важната роля на партньорствата и обърнаха внимание на това, че ефективното партньорство води до значителни подобрения в устойчивостта и изпълнението на програмите за регионално развитие. Включването на екологични партньори, в това число екологичните власти, НПО и други, води до по-дълбоко разбиране на интегрирането на въпросите на околната среда в практиката и до постигане на устойчиво развитие във всички аспекти на програмите.