Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова изпрати предложение до министъра на държавната администрация и административнат

10 юни 2008 14:05,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1000

То е за децентрализация на дейността на Института по публична администрация и европейска интеграция, като един от обучителните центрове да е ситуиран в Сливен.

„Миналата седмица участвах в конференция в Солун - Гърция на тема „Сътрудничеството между Гърция и България във връзка с обучението на кадри от държавната администрация" и имам впечатление как е протекъл там този процес. В резултат на проведената децентрализация на дейността на Националния център за държавна администрация и самоуправление със седалище в Атина са създадени в страната 12 регионални института за квалификация, които активно работят по фондовете на ЕС. Ползата от тяхното функциониране е проучване на нуждите на обучение на регионално ниво, намаляване стойността на обученията и използване на местния научен потенциал", сподели пред журналисти г-жа Чолакова.

Преценяйки, че добрата практика може успешно да се приложи и у нас, областният управител на Сливен предлага на министър Василев да се помисли и за децентрализиране на дейността на ИПАЕИ. Според г-жа Чолакова реализирането на подобна идея ще доведе до същите положителни резултати, каквито са отчетени и в Гърция. Аргументите й се подкрепят от това, че ИПАЕИ е бенефициент по 3-годишен проект по програма ФАР за изграждане на мрежа от регионални обучителни центрове, която да подпомогне изпълнението и прилагането на правото на ЕС, и в резултат на този проект се създадоха 6 обучителни центъра в страната, единият от които е в Областна администрация – Сливен.